Tientallen bekeuringen na afsluiten Rijnkade

ARNHEM – “Het is menens”, had burgemeester Marcouch al gewaarschuwd. En dat die opmerking geen flauwekul was, bleek al op de eerste dag dat de Rijnkade ’s avonds is afgesloten om overlast van automobilisten tegen te gaan. Er werden 37 bekeuringen uitgeschreven.

Het onderste deel van de Rijnkade werd door jongeren in snelle auto’s gebruikt voor straatraces en patsergedrag. Het leidde tot veel overlast.

Na een inspectieronde, samen met ondernemers en bewoners van de Rijnkade, besloot Marcouch om de Lage Kade tussen de Botersdijk en de John Frostbrug ’s avonds en ’s nachts af te sluiten. Alleen bestemmingsverkeer heeft nog toegang tot de kade.

Maandagavond bleek dat veel jonge automobilisten lak hadden aan het rijverbod op de kade. Het leidde ertoe dat de politie in totaal 37 bekeuringen uitschreef. Overtreders krijgen een boete van 109 euro.

“Zonde geld”, aldus burgemeester Marcouch op Facebook. “Daar hadden jullie jezelf en onze horecaondernemers vrolijke gezichten mee kunnen bezorgen.”

Marcouch waarschuwt dat handhaving van het rijverbod op de kade ook de komende tijd zal plaatsvinden.
“Vandaag gaan onze dienders met overtuiging door.”

Waterbedeffect

Arnhem is niet de enige gemeente die last heeft van overlast aan de rivieroever. In Deventer werd de kade van de IJssel afgesloten om overlast tegen te gaan. In Nijmegen gebeurde dat al op een deel van de Waalkade.

Het afsluiten van de Waalkade leidde in Nijmegen tot een waterbedeffect. De overlast verplaatste zich naar andere delen van de stad. In Arnhem lijkt daar vooralsnog geen sprake van.