Verbouwing Stadstheater begint met archeologisch onderzoek naar Agnietenklooster

/

ARNHEM – Terwijl er in het Stadstheater nog steeds voorstellingen worden gegeven, zijn de voorbereidingen voor de verbouwing van het theater in volle gang. Komende week wordt archeologisch onderzoek gedaan op het Koningsplein.

(Door: Patrick Arink)

Het Koningsplein en de Beekstraat zijn de oudst bewoonde plekken in de binnenstad van Arnhem. Het Koningsplein was van de negende tot en met de dertiende eeuw eigendom van de abdij van Prüm. Deze abdij was ook eigenaar van de Maartenskerk, de latere Eusebiuskerk.

Op de grond van de abdij lagen verschillende boerderijen. Rond 1300 woonden aan de Jansbeek tussen het Koningsplein en de plek waar vanaf 1315 de Walburgiskerk verrees graaf Reinout en zijn zuster Maria.

Vanaf de vijftiende eeuw stond aan het Koningsplein het Agnietenklooster. De Waalse kerk is het enige onderdeel van het vroegere klooster dat behouden is gebleven. Na de beeldenstorm kreeg het van oorsprong katholieke klooster een andere functie: het Catharina Gasthuis. In de vorige eeuw stond hier een tijdje een tankstation.

Op zo’n plek met zo’n rijke geschiedenis gaan archeologen van de gemeente Arnhem vanaf komende maandag twee weken aan de slag. Er worden twee proefsleuven gegraven om een indicatie te krijgen wat hier aan archeologische resten in de grond zit. Hoogstwaarschijnlijk vindt daarna vervolgonderzoek plaats.

De archeologen gaan nu al aan de slag zodat zij voldoende tijd hebben. Wanneer de verbouwing van het Stadstheater op gang komt, moet de grond van het Koningsplein bouwrijp gemaakt worden. Van zorgvuldig archeologisch onderzoek kan dan geen sprake meer zijn.

De archeologen graven twee sleuven en een paar kleine putten. De sleuven worden 25 meter lang en 5 meter breed. De verwachting is dat de meest interessante vondsten zich op een diepte van 2,5 meter bevinden.

Hieronder:
De mensen van Arnhem in 3D maakten enkele jaren geleden een imposante impressie die laat zien hoe het Agnietenklooster er ongeveer uit moet hebben gezien.