De hertenkamp is al honderd jaar onderdeel van Sonsbeek. (Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.)

“Verdwijnen hertenkamp Sonsbeek is geen idee van de gemeente”

/

ARNHEM – Een petitie. Aandacht in Hart van Nederland en veel andere media-aandacht. Het idee om het hertenkamp in Sonsbeek te vervangen door een ligweide maakt nogal wat los in Arnhem. Alle ophef lijkt een beetje voorbarig. Het idee is niet afkomstig van de gemeente Arnhem, maar van een extern bureau.

(Door: Patrick Arink)

“De gemeente Arnhem heeft in haar visie op park Sonsbeek het idee opgevat om het hertenkamp dat er al meer dan 100 jaar staat, te vervangen door nog een ligweide”, aldus de wervende tekst van een petitie die inmiddels al duizenden keren ondertekend is.
“Wij, bewoners van Arnhem die een warm hart hebben voor Park Sonsbeek, verzoeken de hertenkamp te behouden en daarmee een traditionele plek in ere te houden.”

De petitie is inmiddels al meer dan 4.000 keer ondertekend, waaronder de prominente Arnhemmers zoals oud-burgemeester Paul Scholten en oud-wethouder Margreet van Gastel. Er is echter één probleem: het idee om het hertenkamp in Sonsbeek te schrappen is helemaal geen idee van de gemeente Arnhem.

Extern bureau

Het idee om het hertenkamp te schrappen en in plaats daarvan een ligweide aan te leggen, is door een onderzoeksbureau gedaan.
“Het idee komt niet van de gemeente Arnhem”, beaamt een woordvoerder van de gemeente. “Op dit moment wordt er door een extern bureau gewerkt aan een rapport over de vraag hoe we de parken in de stad klaar kunnen maken voor de toekomst.”
Het schrappen van het hertenkamp staat in een eerste versie van dat rapport.

Dat het idee om het hertenkamp te laten verwijnen wordt voorgesteld, betekent niet automatisch dat het ook wordt overgenomen door de gemeente.
“Dit rapport is nog niet afgerond”, benadrukt de gemeentewoordvoerder. “Het rapport is daarom nog niet in het college besproken. Het college van B&W beraadt zich op een later tijdstip over alles wat er in het rapport staat en bepaalt dan haar standpunten.”

Kortom: veel ophef, maar vooralsnog is daar weinig aanleiding toe.