Oud-international en Vitesse-icoon Jan Jongbloed overleden

/

ARNHEM – Vandaag werd bekend dat Zilveren Vitessenaar Jan Jongbloed is overleden. Jongbloed had van 1988 tot 2010 een groot aandee in het technische hart van Vitesse. Jan Jongbloed werd 82 jaar.

(Door: Redactie)

Jan Jongbloed werd op 25 november 1940 geboren in Amsterdam. De oud-doelman was een grootheid in het vaderlandse voetbal en recordhouder van het aantal gespeelde wedstrijden in het betaalde voetbal.

Jongbloed verdedigde in 717 officiële wedstrijden het doel voor achtereenvolgens DWS, FC Amsterdam, Roda JC en Go Ahead Eagles. Als meevoetballende doelman speelde Jongbloed bovenal twee WK-finales, in 1974 en 1978. Jongbloed is onder andere bekend van het WK in 1974 waar hij zonder handschoenen het toernooi afwerkte.

Europees voetbal

Op 44-jarige leeftijd nam Jan Jongbloed na een hartinfarct noodgedwongen afscheid als keeper. Ongeveer vier jaar later treedt Jongbloed toe tot het technische hart van Vitesse. Als assistent-trainer completeert Jongbloed de technische staf van succestrainer Bert Jacobs. Bij Vitesse worden de twee omschreven als het ‘gouden trainersduo’.

Het eerste grote succes volgde al snel: in 1989 wordt Vitesse kampioen van de Eerste Divisie. Een jaar later zet het succesvolle duo weer een bijzondere prestatie neer. Door een vierde plek in de Eredivisie bereikt Vitesse voor het eerst in de clubhistorie Europees voetbal.

Jeugdtrainer

Jan Jongbloed is in zijn lange periode bij Vitesse (22 jaar) ook tweemaal interim-hoofdtrainer. Samen met Frans Thijssen neemt Jongbloed in 1995 het stokje over van Ronald Spelbos. In het seizoen 1999|2000 nemen Edward Sturing en Jongbloed de honneurs waar door het ontslag van Herbert Neumann.

Vanaf 2000 tot 2010 was Jan Jongbloed jeugdtrainer bij Vitesse. Hij staat te boek als een charismatische man met een enorm gevoel voor humor. Huidige eerste elftal spelers Marco van Ginkel, Eloy Room en Davy Pröpper hebben allen onder Jongbloed getraind. Ook Pascal Jansen, hoofdtrainer van AZ en tegenstander van Vitesse aanstaande zondag, kende Jongbloed goed.

Jan Jongbloed ontving in zijn tijd bij Vitesse een meer dan terechte onderscheiding van ‘zijn’ club, namelijk: de benoeming tot Zilveren Vitessenaar. Jongbloed wordt door velen binnen Vitesse geroemd om zijn enorme voetbalkennis, zijn grote clubhart en zijn drang om koste wat het kost zijn hobby’s te kunnen beoefenen: vissen, fietsen en puzzelen.

Voorafgaand aan de thuiswedstrijd Vitesse vs AZ zal er een minuut stilte worden gehouden. Spelers van Vitesse zullen daarnaast een rouwband dragen.