VVD-coryfee Theo Theijse overleden

/

ARNHEM – Vandaag, donderdag 6 juli, is de Arnhemse VVD-coryfee Theo Theijse overleden. Theo Theijse was jarenlang fractievoorzitter voor de VVD in de gemeenteraad in Arnhem.

(Door: Patrick Arink)

Theo Theijse was van 1978 tot en met 2006 lid van de gemeenteraad in Arnhem. Een groot gedeelte van de 28 jaar dat hij als raadslid betrokken was bij de Arnhemse politiek, was hij namens de VVD fractievoorzitter.

Theijse was ingenieur. In die hoedanigheid was hij regelmatig op reis naar ontwikkelingslanden. Zo verrichte hij in opdracht van wat toen nog de EEG heette onderzoek naar de aanleg van een haven in Gabon in Afrika en was hij betrokken bij projecten in Indonesië en India.

In Arnhem zal Theo Theijse vooral herinnerd worden als een klassieke liberaal van de oude stempel. Goedlachs, aimabel, en in discussies in de gemeenteraad altijd op inhoud en nooit op de persoon. In de woelige politieke jaren dat Theijse raadslid was in de Arnhemse politiek, was dat een uitzondering.

Na zijn periode als raadslid, bleef Theo Theijse politiek en maatschappelijk betrokken. Zo was hij initiator van het plaatsen van een verzetsmonument in Arnhem. Het verzetsmonument sierde jarenlang de achtergevel van Musis. Bij de uitbreiding van Musis enige jaren geleden, werd het verzetsmonument verplaatst naar de Rijnkade.

Ook was hij tot aan zijn dood verbonden als voorzitter van de Stichting Focus Filmtheater.

Theo Theijse wordt komende maandag in besloten kring begraven. Theo Theijse werd 84 jaar.