Wethouder Van der Wel (PvdD) overleeft alweer een motie van afkeuring

/

ARNHEM – Wethouder Marco van der Wel van de Partij voor de Dieren heeft voor de tweede keer binnen een maand een motie van afkeuring overleefd. Vorige maand werd de wethouder geklungel met het dierenasiel verweten. Gisteren was geklungel met de zorgbegroting het onderwerp.

(Door: Patrick Arink)

De motie werd ingediend tijdens een extra raadsvergadering gisteravond. Centraal stond de vraag hoe er moet worden omgegaan met een gat van ongeveer 8,8 miljoen euro in de zorgbegroting. B&W, met in het kielzog de coalitiepartijen, vinden dat dit gat best volgend jaar tijdens de perspectiefnota kan worden opgelost.

De oppositie vindt dat het gat in de begroting niet vooruit geschoven kan worden, maar moet worden gedicht voordat later deze maand de begroting voor komend jaar moet worden vastgesteld. Het tekort was aanleiding voor een extra raadsvergadering.

Wethouder Marco van der Wel vond een kritische gemeenteraad tegenover zich. En daar had de gemeenteraad ook wel reden voor. De raad werd pas op 1 november via een raadsbrief geïnformeerd, terwijl een week ervoor al duidelijk was dat dit tekort eraan zat te komen. Bij de bespreking van de zorgbegroting in de raadskamer op 25 oktober had Van der Wel echter niets gezegd over het dreigende miljoenentekort.

Zoekend naar woorden en bladerend door zijn papieren had Van der Wel niet echt een antwoord op kritische vragen van de oppositie. Veel vragen werden ontdoken of gewoon niet beantwoord, tot oplopende irritatie van de oppositie.

Duidelijke antwoorden kreeg de gemeenteraad wel van wethouder Financiën Paul Smeulders (GroenLinks) die eveneens aan de tand werd gevoeld. Smeulders legde uit dat de timing zo kort voor het vaststellen van de begroting weliswaar erg ongelukkig is, maar dat het doorschuiven van het financiële probleem naar volgend jaar in zijn ogen wel de meest verstandige keuze is.

Het financiële tekort wordt veroorzaakt door prijsstijgingen in de zorg. Maar hoe hoog het tekort werkelijk zal uitpakken, is nu nog niet exact bekend. Het bedrag van 8,8 miljoen is een raming op basis van onderzoek. Mede daarom vindt Smeulders dat er best even gewacht kan worden, ook omdat er volgens hem verschillende mogelijkheden zijn om het tekort dan te dekken.

De oppositie kijkt er anders tegenaan. Zij vinden dat er geen begroting kan worden vastgesteld met een structureel gat van bijna 9 miljoen euro.
“Financiële problemen dienen direct te worden aangepakt en mogen niet vooruit worden geschoven”, stelt bijvoorbeeld de VVD.

Verschillende oppositiepartijen gaven aan het eind van de avond aan dat ze bij de behandeling van de begroting zullen komen met reparatievoorstellen.

Ondertussen was ook duidelijk dat de oppositie wederom haar ongenoegen tegen wethouder Van der Wel duidelijk wilde maken. Een motie van treurnis van het CDA en een motie van afkeuring door de SP werden alleen gesteund door de oppositiepartijen en haalden geen meerderheid.