Oranjeverziering in Arnhem. Als je goed zoekt, is het er wel. (Foto: Tom Jordens.)

Zeer lichte Arnhemse oranjekoorts

ARNHEM – Misschien moet het nog komen, maar het ziet er op dit moment naar uit dat Arnhem nog niet echt in de greep is van oranjekoorts.

Bij voorgaande grote voetbaltoernooien waren veel straten in Arnhem uitbundig versierd met oranje vlaggen en spandoeken. Wie nu door Arnhem loopt of rijdt ziet slechts sporadisch oranje versieringen hangen.

Slechts her en der, en dan met name in de klassieke ‘voetbalwijken’ Klarendal en de Geitenkamp zijn er steunbetuigingen aan het Nederlands elftal te zien. Het EK voetbal lijkt nog niet echt te leven in de stad.

Het is gissen naar de oorzaak van de lichte oranjekoorts. Het Nederands elftal presteert niet heel erg goed en de verwachtingen zijn minder hoog gespannen dan bij eerdere voetbaltoernooien. Dat zal zeker meespelen. Daarnaast hebben we nog altijd te maken met de beperkingen in verband met corona. Ook dat zou een rol kunnen spelen.

Zo is vier dagen voor aanvang van het EK nog altijd niet duidelijk of er toestemming komt voor het plaatsen van grote videoschermen om samen de voetbalwedstrijden te volgen. In verband met de sterke daling van het aantal coronabesmettingen wordt er van verschillende kanten op aangedrongen om hier toestemming voor te geven.

Demissionair minister-president Mark Rutte zei vorige week nog dat de horeca hun gasten nog niet naar videoschermen mag laten kijken. Dat is ongewenst vanwege groepsvorming en onvoldoende afstand houden.

Het EK begint op 11 juni in Rome en duurt een hele maand. Er wordt in heel Europa gespeeld. Het Nederlands elftal speelt op 13 juni tegen Oekraïne (lastig), op 17 juni tegen Oostenrijk (ook lastig) en op 21 juni tegen Noord-Macedonië (moet kunnen).

Vorige artikel

ACTV: Florentijn Hofman weet ook niet waar het Feestaardvarken komt te liggen

Volgende artikel

Al meer dan 7.500 euro binnen voor herstel museumtuin

Tip: