ARNHEM – Terwijl de stembussen al vanaf maandag 15 maart open zijn, is het leuk om eens terug te kijken op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in Arnhem in 2017. Want hoewel Arnhem ook vier jaar geleden de landelijke trends volgde, zijn er grote verschillen tussen het stemgedrag in Arnhem met de rest van Nederland.
In 217 was de VVD in Arnhem de grootste partij. Dat was geen verrassing. In verreweg de meeste gemeenten in Nederland kreeg de VVD de meeste stemmen. Toch waren er vier jaar geleden opvallende verschillen tussen de landelijke verkiezingsuitslag en de manier waarop er in Arnhem gestemd werd.
D66 bijna de grootste
Het scheelde minder dan 700 stemmen of D66 was in Arnhem de grootste partij geworden. Terwijl D66 landelijk iets meer dan 12 procent van de stemmen kreeg, was dat in Arnhem met 16,4 procent aanzienlijk meer.
Ook GroenLinks deed het in Arnhem beter dan het landelijk gemiddelde. In heel Nederland kreeg Groenlinks 9,1 procent van de stemmen. In Arnhem was dat ruim vijf procent meer: 14,5 procent.
Ook de Partij voor de Dieren deed het in Arnhem erg goed. Landelijk kreeg de partij 3,2 procent van de stemmen. In Arnhem was dat 5,1 procent.
Het CDA is een van de partijen die het in Arnhem traditioneel slechter doet dan het landelijke gemiddelde. In heel Nederland kreeg het CDA 12,4 procent. In Arnhem was dat 6,7 procent. Ook de andere christelijke partijen, ChristenUnie en SGP, doen het in Arnhem minder goed dan gemiddeld. De ChristenUnie bleef met 2,4 procent in Arnhem in de buurt van het landelijke gemiddelde van 3,4 procent. De SGP kreeg in 2017 slechts 0,25 procent van de Arnhemse stemmen.
Ook de uiterst rechtse partijen PVV en Forum voor Democratie scoorden in 2017 iets onder de landelijke trend. In Arnhem kreeg de PVV 11,8 procent van de stemmen. In heel Nederland was dat 13 procent.
Bij Forum voor Democratie was dat 1,5 procent in Arnhem en 1,78 procent landelijk.
Opvallend was vier jaar geleden ook het verkiezingsresultaat voor DENK. De partij haalde in Arnhem 3,6 procent van de stemmen en was bij drie stembureaus in Presikhaaf de partij die de meeste stemmen haalde. Presikhaaf kent veel inwoners met een allochtone achtergrond.
Hieronder de volledige uitslag in 2017 in Arnhem.
Arnhemse kandidaten
Hoe de Tweede Kamerverkiezingen in Arnhem uitpakken weten we wanneer alle stemmen geteld zijn. De kans dat er een Arnhemmer in de Tweede Kamer verkozen wordt, is echter klein. Raadslid Sarah Dobbe van de SP lijkt met de 15e plek op de kandidatenlijst van de SP degene te zijn die de meeste kans maakt om in de Tweede Kamer te komen. De SP staat in de peilingen echter op ongeveer 10 zetels.
Een andere Arnhemmer die verkiesbaar is, is Rebin Maref. Maref raadslid voor de VVD, staat op plek 64 op de lijst voor de VVD. Die plek is zelfs in de meest liberale peiling onverkiesbaar, maar Maref voert actief campagne om voldoende voorkeurstemmen te krijgen. Daarvoor heeft hij ongeveer 17.000 stemmen nodig. De kans dat dat lukt is klein.
Afvalreferendum
En dan is er in Arnhem tijdens deze verkiezingen ook nog het afvalreferendum. Op initiatief van de SP stemt Arnhem over de vraag of de stad moet stoppen met diftar of niet.
Hoewel er bij eerdere referenda in Arnhem hartstochtelijk campagne werd gevoerd door voor- en tegenstanders, is daar dit keer amper sprake van. Vanuit de SP en door enkele notoire diftar-tegenstanders wordt flink op de trom geroffeld. Maar daar blijft het bij. Het kan zijn dat corona een rol speelt, maar het lijkt erop dat het onderwerp minder leeft onder de meeste inwoners dan de aanleg van een haven of de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk.
Wat de uitslag van het referendum wordt, is ongewis. Hoewel het gaat om een raadgevend referendum is wel duidelijk dat de gemeenteraad de uitslag van het referendum zal volgen.