Zomeravond-voorstelling op het dak van Focus Filmtheater.

2022 was een jaar met twee gezichten voor Focus Filmtheater

/

ARNHEM – Bijna 120.000 bezoekers bezochten afgelopen jaar Focus Filmtheater. Maar het filmhuis kan alleen een sluitende begroting presenteren dankzij de coronasteun die Focus in 2022 ontving. Dit blijkt uit het jaarverslag over vorig jaar.

(Door: Patrick Arink)

De coronapandemie lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar begin vorig jaar waren restaurants, cafés en culturele instellingen nog gesloten. Nadat de maatregelen eind januari 2022 werden versoepeld, waren er een maand lang aangepaste openingstijden en was toegang alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs.

Dat het filmhuis op het Audrey Hepburnplein vorig jaar desondanks 120.000 bezoekers wist te trekken is dus iets om trots op te zijn.

“De eerste maanden van 2023 laten zelfs een evenaring zien van het aantal bezoekers van ons topjaar 2019”, aldus directeur Ralph Dassen. “Dat biedt veel perspectief voor de jaren die voor ons liggen. We zijn blij dat steeds meer mensen uit verschillende hoeken van de stad ons weten te vinden.”

Barbie

Dat Focus meer nieuwe bezoekers trekt, heeft mede te maken met de vervaging tussen ‘filmhuisfilms’ en reguliere films die al een aantal jaren in heel Nederland aan de gang is. Hollywood-films als Oppenheimer en Barbie worden op dit moment allebei vertoond in het filmhuis terwijl in Pathé de Italiaanse filmhuisfilm ‘Il primo giorno della mia vita’ draait.

Overigens zijn lang niet alle bezoekers van Focus Filmtheater betalende bezoekers. Zo kunnen de bijna 100 vrijwilligers van het filmhuis gratis naar voorstellingen. Bovendien konden de 950 Cinveille-pashouders in Arnhem afgelopen jaar een maand lang gratis iemand meenemen naar de film. Dat krikt het aantal bezoekers wel omhoog, maar financieel levert het niets op.

In totaal waren er in 2022 8.112 filmvertoningen in het filmhuis. Die voorstellingen werden gemiddeld door 15 bezoekers per voorstelling bekeken. Dat is een daling ten opzichte van eerdere jaren. In 2019, het laatste pre-coronajaar, waren er gemiddeld 18 bezoekers per voorstelling.

Naast reguliere voorstellingen waren er ook een groot aantal bijzondere voorstellingen te zien in het filmhuis. Zo werd in november 2022 de documentaire ‘Alleen tegen de staat’ vertoont over de toeslagenaffaire. Na afloop van de documentaire was er een zaalgesprek, waarbij ook SP-kamerlid Renske Leijten en wethouder Maurits van de Geijn aanwezig waren.

Positief voor Focus is ook dat de groei van het aantal zakelijke events dat in het filmhuis wordt gehouden. Met name gemeentelijke, provinciale en non-profitinstellingen weten de weg naar Focus Filmtheater goed te vinden.
“We vinden het maatschappelijke belang hiervan belangrijk en zullen ook in 2023 voorrang geven aan dergelijke partijen, boven de puur commerciële verhuringen”, aldus Focus.

“Pittige opgave”

Zowel vanuit de Rijksoverheid als van de gemeente Arnhem ontving Focus afgelopen jaar uitgebreide steun om de coronaperiode door te komen. Alleen al de TVL-vergoeding vanuit het Rijk die Focus vorig jaar ontving was 157.000 euro. Mede dankzij de uitgebreide steun die het filmhuis ontving is er over 2022 een batig exploitatieresultaat van bijna 200.000 euro.

Dat geld is de komende jaren hard nodig. Want, aldus directeur Ralph Dassen: “De stevige stijging aan vaste lasten stelt Focus de komende jaren voor een pittige opgave.”

Bij de bouw van het filmhuis kreeg Focus Filmtheater een lening van 900.000 euro van de gemeente Arnhem, onder andere om de inrichting van de horeca te kunnen betalen. Afgesproken is dat die lening na een aantal aanvangsjaren moet worden terugbetaald.