Verwoesting in de Rijnwijk als gevolg van het bombardement op 22 februari 1944.

22 februari 1944: bij het ‘vergissingsbombardement’ vielen 57 doden in Arnhem

ARNHEM – Veel Arnhemmers weten niet eens dat het plaatsvond en herdacht wordt het ook niet. Op 22 februari 1944 vielen in Arnhem 57 doden, nadat Amerikaanse bommenwerpers per ongeluk een aantal Nederlandse steden bombardeerden, waaronder Arnhem.

Bij het bombardement werden de Rijnwijk, het Arnhemse Broek en Malburgen getroffen. In totaal werden in Arnhem 86 huizen verwoest. Ook de gascentrale werd getroffen.

Het vergissingsbombardement is in Arnhem nooit uitgebreid herdacht. In Arnhem heeft de Slag om Arnhem vanzelfsprekend veel meer aandacht gekregen. Ik Nijmegen wordt wel uitgebreid stilgestaan bij het bombardement. Op 22 februari 1944 vielen er in de Waalstad meer dan 800 doden.

Op 22 februari stegen er vanuit Engeland 177 Amerikaanse B24-Liberator bommenwerpers op. Hun doel waren vliegtuigfabrieken in de Duitse stad Gotha. Omdat de bommenwerpers door de bewolking hun doel niet konden vinden, gingen ze op zoek naar andere doelen.

In de veronderstelling dat ze nog boven Duitsland vlogen, bombardeerden de meeste bommenwerpers de binnenstad van Nijmegen. Twaalf bommenwerpers losten hun bommen toen ze over Arnhem vlogen.

De schade die de twaalf bommenwerpers in Arnhem aanrichtten was groot. Vooral de Rijnwijk werd zwaar getroffen. Ook veel huizen in de Van Verschuerwijk en aan de overkant van de Nederrijn in Malburgen liepen schade op. De gascentrale aan de Westervoortsedijk kreeg eveneens een aantal voltreffersr. Een groot gedeelte van Arnhem zat maandenlang zonder gas als gevolg van het bombardement.

Veel aandacht heeft het bombardement na de oorlog nooit gekregen. Door de Slag om Arnhem lag het zwaartepunt van de herdenkingen in september. Er is na de oorlog bij de Rijnwijk wel een gedenksteen aangebracht dat herinnert aan de slachtoffers van dat bombardement.

Die gedenksteen lag jarenlang opgeslagen in een depot van de gemeente Arnhem. In 2016 werd de gedenksteen teruggeplaatst in de Van Verschuerwijk.

(Foto: Henk Eggink.)

Hieronder:
Na het bombardement werd op een plattegrond door de gemeente aangegeven waar de bommen precies waren gevallen.

(Foto: Gelders Archief.)