Veel haken en ogen aan plan voor tweede Nillmij-flat bovenop Rembrandt

//

ARNHEM – Als het aan pandeigenaar Minerva ligt, wordt bovenop het Rembrandt Theater een tweede Nillmij-flat gebouwd van negen verdiepingen. Tijdens een online informatieavond op 30 november aanstaande wil Minerva de plannen toelichten. Er kleven echter nogal wat haken en ogen aan het plan.

Het Rembrandt Theater aan het Velperplein staat al jaren leeg. Nadat eigenaar Minerva het pand jarenlang vergeefs te koop aanbood, heeft Minerva nu besloten om het pand in eigen beheer te ontwikkelen. Eerdere plannen liepen stuk op de beperkingen die het monumentale pand met zich meebrengt.

Als het aan Minerva ligt wordt de oude toneeltoren van Rembrandt vervangen door een woontoren van negen verdiepingen. Daar moeten tussen de 100 en 150 appartementen gerealiseerd worden. De grote zaal wordt getransformeerd tot een open binnentuin. De entree van Rembrandt blijft behouden en krijgt een publieke functie.

“We zijn er van overtuigd dat een transformatie naar wonen met een semi-publieke functie in de plint de beste toekomst is voor Rembrandt”, aldus Minerva.

Tweede Nillmij-flat

De woontoren die aan de achterkant van Rembrandt moet komen, is geïnspireerd op de Nillmij-flat aan de andere kant van het Velperplein. Ook die flat is negen verdiepingen hoog en heeft op de begane grond een andere functie dan wonen.
Een woontoren van negen verdiepingen is volgens Minerva noodzakelijk om het geheel rendabel te maken.

Mierva werd op het idee gebracht voor een tweede Nillmij flat door een ‘ambitiedocument’ dat de gemeente Arnhem vorig jaar publiceerde over de toekomst van Rembrandt. De gemeente zit Minerva al een paar jaar achter de broek omdat de pandeigenaar de voormalige bioscoop laat verpauperen.

De gemeente stipt de Nillmij-flat aan als voorbeeld van hoogbouw die door het “zorgvuldige ontwerp toch goed in zijn omgeving voegt”.

Haken en ogen

De verwijzing naar de Nillmij-flat betekent echter niet automatisch dat de gemeente voorstander is van een ruim dertig meter hoge woontoren bij Rembrandt. In het ambitiedocument van de gemeente staan vooral randvoorwaarden genoemd waaraan de transformatie van Rembrandt moet voldoen. En dat zijn er nogal wat.

“In de binnenstad wordt terughoudend omgegaan met het toelaten van grotere bouwhoogtes vanwege de impact die een dergelijke hoogte vaak heeft op zijn omgeving”, waarschuwt de gemeente.

Volgens de gemeente is hoogbouw bij Rembrandt niet onbespreekbaar, maar: “De locatie grenst aan het gebied rond de Hommelstraat waar juist een kleinere schaal overheerst en een grotere hoogte dus lastig inpasbaar is.”

Dat is ook hoe Vereniging Stadsschoon erover denkt. In een brief aan de gemeenteraad schrijft Stadsschoon dat zij schrikt van het plan om een woontoren op het Rembrandt Theater te plaatsen. Een woontoren zou het woongenot van de omwonenden ernstig aantasten, aldus voorzitter Piet van Dijk van Stadsschoon. Volgens hem zou er aansluiting gezocht moeten worden met de bouwhoogte van de huizen in de Spoorhoek.

Geen parkeerplaatsen

Naast zorgen om de bouwhoogte, zijn voor de gemeente Arnhem ook verkeer en parkeren heikele punten. Er zijn bij Rembrandt veel te weinig mogelijkheden om voor voldoende parkeerplaatsen te zorgen wanneer er 100 tot 150 extra woningen boven Rembrandt gebouwd worden, blijkt uit de gegevens van de gemeente.

“De realisatie van parkeervoorzieningen is de grootste opgave voor het pand”, stelt de gemeente vast. “Het een lastige opgave om dit onder het pand te regelen en Rembrandt ligt ingesloten tussen het centrum, Sint Marten en het Spijkerkwartier, allemaal gebieden met een hoge parkeerdruk.”

Bovendien zorgen ook de ontsluitingswegen voor problemen.
“De Spoorwegstraat en de Paterstraat achter Rembrandt wordt intensief gebruikt voor dagelijkse bevoorrading van de Mediamarkt en het afhalen van producten door klanten. Het pand heeft dus aan de voorzijde geen ruimte en aan de achterzijde een beperkte ruimte die intensief wordt gebruikt.”

Een ander punt dat de ontwikkeling van Rembrandt dwars zit, is de monumentale status van het gebouw.

“Zowel exterieur als interieur vertegenwoordigen monumentale waarde. Het Rembrandt Theater laat heel goed zien hoe in de jaren vijftig werd gedacht over de bouw van een theater. Dat maakt Rembrandt uniek, niet alleen in Arnhem maar ook in Nederland.”

Kortom: met zoveel struikelblokken is het maar de vraag in hoeverre de ideeën die nu op tafel liggen uitgevoerd kunnen worden. Dat beseft ook Minerva zelf: “De vernieuwing van het Rembrandt Theater zal ingrijpend zijn. Er is nog een flinke puzzel te leggen.”

Aanmelden voor de online informatieavond op 30 november aanstaande over de toekomst van Rembrandt kan via deze pagina.