ARNHEM – De laatste maanden ging het regelmatig mis met woonoverlast in kamerpanden in Arnhem. Nadat de kwestie meermalen in de raad werd aangekaart, meldt wethouder Paping (GroenLinks, Wonen) nu dat hij werkt aan een actieplan om woonoverlast tegen te gaan.
Vier agenten en een politiehond moesten er een paar maanden geleden nog aan te pas komen om een arbeidsmigrant in een kamerpand in het Spijkerkwartier in bedwang te houden. Het was niet voor het eerst dat de politie af kwam op een oproep over woonoverlast in Arnhem.
Asociaal gedrag, geluidsoverlast, verloedering en vervuiling van tuinen. Woonoverlast kent vele vormen. De woonoverlast in Arnhem neemt toe, constateert ook de gemeente Arnhem.
“Sinds een aantal jaren krijgen we in toenemende mate signalen van overlast specifiek door verkamering”, schrijft Paping aan de gemeenteraad. “Het is onaanvaardbaar dat bewoners zich onveilig voelen in onze stad en zelfs overwegen te verhuizen door hardnekkige overlast.”
Paping werkt daarom achter de schermen aan een Actieplan Overlast. Daarin wordt vastgelegd wat de gemeente doet om overlast te voorkomen en waar de speerpunten liggen als overlast ontstaat.
Het actieplan waar Paping aan werkt komt bovenop de beleidsregels met betrekking tot woonoverlast die in 2018 werden vastgesteld. Hierdoor kan de gemeente bewoners aanpakken die structurele overlast veroorzaken.
Wethouder Paping komt met het actieplan tegemoet aan het verzoek van VVD-raadslid Menno Loos om meer te doen tegen de overlast van kamerbewoners.
VVD, D66 en ChristenUnie zijn echter niet tevreden met de toezegging van wethouder Paping.
“Dat er een actieplan komt is een goede zaak”, aldus de partijen. Volgens hen is er nog veel onduidelijk.
Volgens VVD, D66 en ChristenUnie moet overlast niet alleen voorkomen worden, maar moet er ook beter gehandhaafd worden. Of dat gebeurt en op welke manier is niet duidelijk.
Zo stippen de drie partijen aan dat Paping wel meldt dat er sinds 2018 meer dan 400 meldingen over woonoverlast zijn binnengekomen bij de gemeente, maar dat hij niet vertelt wat de gemeente met die meldingen heeft gedaan.
“Bij hoeveel huizen zijn er meer dan twee overlast meldingen geweest”, willen de partijen daarnaast weten. “Worden meldingen van dezelfde verhuurder over meerdere huizen bij elkaar opgeteld in geval van vergelijkbare overlast?”
VVD, D66 en ChristenUnie hopen dat de antwoorden het actieplan van Paping kunnen versterken. Paping wil het actieplan op korte termijn presenteren aan de gemeenteraad.