ARNHEM – Het gaat er eindelijk van komen. Elf jaar nadat de plannen werden gepresenteerd, wordt komende maandag begonnen met de realisatie van de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk. Maandag begint projectontwikkelaar KondorWessels Projecten met de sloop van de bedrijfsloodsen in Meinerswijk.
(Door: Patrick Arink)
De sloop van het bedrijventerrein in Meinerswijk neemt naar verwachting een aantal maanden in beslag. Wanneer de loodsen verwijderd zijn, wordt begonnen met de aanleg van een nevengeul in Meinerswijk. Die nevengeul moet leiden tot een daling van het waterpeil van tien centimeter.
Met de grond die vrijkomt bij de aanleg van de nevengeul wordt het bedrijventerrein in Meinerswijk flink opgehoogd.
“Er ontstaat daardoor een terp in het landschap met een natuurlijk ogend reliëf”, aldus KondorWessels Projecten. Op deze terp worden in de toekomst woningen gebouwd. De woningen komen op vrijwel dezelfde hoogte als de achterliggende Malburgsedijk en zullen daardoor niet onder water lopen.
KondorWessels Projecten verwacht dat er bij de aanleg van de nevengeul veel afgekeurde stenen van de vroegere steenfabriek naar boven komen. Deze stenen worden samen met het puin dat vrijkomt bij de sloop van de bedrijfsloodsen gebruikt voor de aanleg van wegen in het gebied.
Niet alle bestaande bebouwing op het bedrijventerrein wordt overigens gesloopt. Een paar iconische gebouwen van de voormalige steenfabriek blijven staan en krijgen een cultureel-maatschappelijke functie.
De sloop van de loodsen in Meinerswijk is het eerste zichtbare onderdeel van de uitvoer van de plannen, maar afgelopen jaar waren er al verschillende onderdelen die zijn uitgevoerd. Zo heeft de projectontwikkelaar in september 126 hectare natuur overgedragen aan de gemeente Arnhem. Omdat de gemeente al eigenaar was van een deel van de natuur in Meinerswijk, is zij nu de trotse eigenaar van een uiterwaardenpark van 300 hectare groot in het hart van de stad.
40 jaar plannenmaken
Met de sloop van het bedrijventerrein komt een eind aan 40 jaar lang praten over de toekomst van het uiterwaardengebied. Al sinds het sluiten van de ASM-werf in de jaren zeventig zijn er plannen gemaakt voor het gebied. De Arnhemsche Courant schreef daar eerder deze longread over.
Hoewel de Raad van State al in maart vorig jaar concludeerde dat de plannen voor het uiterwaardengebied in Arnhem de waterveiligheid nu en in de toekomst niet in gevaar brengt, is de discussie over de plannen nooit echt verstomd. Die discussie laaide afgelopen maand weer op tijdens de hoogwatergolf waar Nederland mee te maken had.
Tegenstanders kregen bij verschillende media ruim baan om hun argumenten tegen de plannen nogmaals naar voren te brengen. Dat de Raad van State al die argumenten vorig jaar resoluut van tafel heeft geveegd, werd daarbij over het hoofd gezien.
Wie wil weten waarom Rijkswaterstaat, de waterschappen en andere waterexperts geen bezwaar hebben tegen de plannen: dit artikel geeft tekst en uitleg aan de hand van de feiten.