Gemeente Arnhem krijgt er 126 hectare natuur bij

//

ARNHEM – De gemeente Arnhem heeft van projectontwikkelaar KondorWessels Projecten 126 hectare natuurgrond in Meinerswijk gekregen. De overdracht van de natuurgrond is ‘om niet’. Het kost de gemeente dus geen geld.

(Door: Patrick Arink)

De overdracht van de grond werd gistermiddag feestelijk ondertekend in het informatiecentrum in Meinerswijk door wethouder Kundic (D66) en directeur Roy Hasselerharm van KondorWessels Projecten.

KondorWessels Projecten gaat Meinerswijk opnieuw ontwikkelen. Op de bestaande hoogwatergrond in Meinerswijk worden de bedrijfsgebouwen afgebroken om plaats te maken voor woningen. Ook op het terrein waar vroeger de ASM-werf stond komen woningen. De rest van het uiterwaardengebied wordt een aaneengesloten natuur- en recreatiegebied. Hekken worden verwijderd en alle agrarische grond krijgt de bestemming natuur.

Met het overdragen van de grond in Meinerswijk maakt KondorWessels Projecten een belofte waar die zij al deed tijdens de campagne rond het referendum over Stadsblokken-Meinerswijk: alle natuurgrond in Meinerswijk wordt overgedragen aan de gemeente Arnhem. Omdat de gemeente al eigenaar was van een deel van de natuur in Meinerswijk, is zij nu de trotse eigenaar van een uiterwaardenpark van 300 hectare groot in het hart van de stad.

Uiterwaardengebied voor alle Arnhemmers

Roy Hasselerharm, nu directeur, was eerder als projectleider betrokken bij de plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk. Hij is trots op de ontwikkeling.
“Met deze handeling dragen we de gronden officieel over aan de gemeente Arnhem, die het gebied ook in beheer neemt. Een groengebied in het hart van de stad, wat ook als zodanig kan gaan fungeren. Hierdoor ontstaat het grootste openbaar toegankelijke uiterwaardenpark van Europa, dat twee stadsdelen aan elkaar verbindt en waar de natuur vrij spel krijgt.”

Ook wethouder Nermina Kundic is blij dat de gemeente er een flinke lap natuur bij krijgt:
“Dit is een volgende stap in deze mooie ontwikkeling. Meinerswijk is een prachtig gebied. Een schitterende groene oase waar álle Arnhemmers straks kunnen recreëren en van kunnen genieten. Maar ook ruimte voor stilte en natuur. Bovendien draagt het ook bij aan ruimte voor de rivier. Een vervallen stuk industriegebied maakt plaats voor natuurinclusieve bebouwing. Er komen zo’n 400 verschillende type woningen, waaronder ook sociale huur.”

Plannen

Jarenlang waren er voor het uiterwaardengebied plannen voor intensieve bebouwing. Zo wilde projectontwikkelaar Phanos 15 jaar geleden meer dan 5.000 woningen bouwen in het uiterwaardengebied. Nadat die plannen sneuvelden door het faillissement van Phanos, was er ruimte voor een plan waarbij de natuur in het gebied juist versterkt wordt.

Met name door de huidige bewoners in het uiterwaardengebied werd fel actie gevoerd tegen de plannen van KondorWessels Projecten. Zes jaar lang werd alles uit de kast getrokken om de plannen te dwarsbomen. De protesten kwamen ten einde nadat de Raad van State eerder dit jaar alle bezwaren van tegenstanders van tafel veegde.

In het gebied leven bijna 200 vogelsoorten, meer dan 10 zoogdiersoorten en ruim 450 plantensoorten. Er grazen enkele tientallen konikpaarden en gallowayrunderen. Het meest zuidelijke deel van Meinerswijk wordt een stiltegebied, waar de natuur de boventoon heeft. In het overige deel van de uiterwaarden zijn fiets- en wandelpaden door de uiterwaard zelf. Door de ontwikkeling van het gebied zal het aantal planten- en diersoorten toenemen.

Lees ook:
Waarom mag Arnhem in godsnaam huizen bouwen in een uiterwaardengebied????

(Foto: KondorWessels Projecten)