Afvalprobleem opgelost: gemeente plaatst containers op de Stadsblokken

ARNHEM – Na iedere zomerse dag was het raak: op de Stadsblokken en met name bij de trappen van de John Frostbrug lagen bergen afval. Vrijwel al het achtergelaten afval werd gedumpt door Arnhemmers die een dag lang op de zuidoever van de Rijn hadden gerecreëerd.

Met het plaatsen van vier afvalcontainers op de Stadsblokken, hoopt de gemeente Arnhem dat er nu een eind komt aan het achterlaten van afval in het gebied.

De afvalcontainers zijn geplaatst op de plekken waar in het verleden het meeste afval werd achtergelaten. Ter hoogte van Strand Zuid en onder de trappen van de Rijnbrug zijn zowel glasbakken als containers voor restafval geplaatst.

Vooruitlopend op het nieuwe afvalbeleid van de gemeente, zijn de restafval-containers zonder afvalpasje te openen.

Jarenlange klachten

Er wordt door bewoners van de Haven van Coers en door inwoners van Malburgen al jarenlang geklaagd over het restafval dat op de Stadsblokken wordt achtergelaten. Doordat de Stadsblokken een steeds populairdere plek worden om een dagje te recreëren, neemt ook de hoeveelheid afval die wordt achtergelaten ieder jaar toe.

Dat het afval zich concentreert onder de John Frostbrug, is het gevolg van een actie die bewoners van Malburgen een paar jaar geleden zijn gestart. Zij plaatsten vuilniszakken bij de trappen van de John Frostbrug om mensen ertoe te bewegen hun afval in ieder geval op één plek achter te laten. Voor die tijd lag afval verspreid over de Stadsblokken.

Dat het ondanks jarenlange klachten zo lang geduurd heeft voor de gemeente in actie kwam, heeft deels te maken met de versnipperde verantwoordelijkheid in het gebied. Zowel Rijkswaterstaat, projectontwikkelaar Kondor Wessels als de gemeente Arnhem zijn betrokken bij het gebied.

Een tijdje geleden wilde de gemeente al afvalcontainers plaatsen bij de Stadsblokkenwerf. De gemeente zag daar van af toen bleek dat de containers niet te bereiken waren voor vuilniswagens. Met het plaatsen van de containers op deze plekken, is dat probleem en hopelijk ook de afvaldumpingen opgelost.

Vorige artikel

Op 10 mei 1940 werd de Rijnbrug opgeblazen

Volgende artikel

ACTV: Op bezoek bij ondernemers in Klarendal

Tip: