Arnhem gaat door met lokaal mediafonds

ARNHEM – De lokale journalistiek in Arnhem wordt de komende vier jaar ondersteund met een lokaal mediafonds. Mediafonds Arnhem ging afgelopen jaar van start als pilot voor twee jaar, maar de nieuwe coalitie heeft structureel geld vrijgemaakt om het mediafonds te blijven financieren.

In een persbericht laat Mediafonds Arnhem weten dat zij verheugd is met het besluit.
“Het is een enorme opsteker voor het journalistieke talent dat Arnhem rijk is”, aldus voorzitter Paul Baeten van het Mediafonds.

Het Mediafonds kreeg al geld van de gemeente voor de periode tot september 2022. Dat bedrag, 65.000 euro per jaar, wordt nu een structurele ondersteuning, aldus het Coalitieakkoord 2022–2026.

De zes politieke partijen die dit akkoord ondersteunen motiveren hun steun ‘omdat de gemeenteraad en de lokale journalistiek cruciaal (zijn) voor de lokale democratie’.

De gemeente heeft geen zeggenschap over de inhoud van het journalistieke werk. Het fonds wordt beheerd door een onafhankelijke stichting die onder leiding staat van een aantal ervaren mediaprofessionals.
Het bestuur wordt gevormd door een docent journalistiek, een oud-hoofdredacteur van de Gelderlander in Arnhem en oud-directeur van Omroep Gelderland.

Eerste resultaten

Het mediafonds in Arnhem ging negen maanden geleden van start. In die periode werden in totaal dertien aanvragen gedaan.
“Vrijwel alle aanvragers wonen in Arnhem of hebben in Arnhem gewoond en de journalistieke onderwerpen hebben een duidelijke relatie met de stad”, aldus het Mediafonds.

Mediafonds Arnhem kreeg aanvragen over een veelheid aan maatschappelijke onderwerpen. variërend van de problematiek van dakloosheid, de wooncrisis, de toegankelijkheid van Arnhem voor mensen met een beperking en de betekenis van Arnhem als standplaats voor kunstenaars.

In de Arnhemsche Courant werd één journalistieke serie artikelen geplaatst die met steun van Mediafonds Arnhem gerealiseerd is. Afgelopen maanden werd een serie achtergrondartikelen over de wooncrisis geplaatst. De artikelen uit deze serie leidde meerdere keren tot vragen in de gemeenteraad.

Mediafonds Arnhem is met een jaarlijkse pot geld van 65.000 euro overigens een van de kleinste mediafondsen in Nederland. In veel steden met een mediafonds, waaronder Leiden, Tilburg, Haarlem en Den Haag, is een veelvoud van dat bedrag beschikbaar.

Aanvragen bij het mediafonds kunnen alleen gedaan worden door individuele journalisten en niet door de nieuwsmedia in de stad.
Meer informatie over Mediafonds Arnhem is te vinden op de site: https://mediafondsarnhem.nl/.