ARNHEM – Marilyn A-Kum is de eerste coördinator tegen racisme en discriminatie van Nederland. Met een eigen coördinator wil de gemeente Arnhem racisme en discriminatie effectief bestrijden.
(Door: Patrick Arink)
Landelijk is er al een Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie. Maar zo’n coördinator op gemeentelijk niveau? Die was er nog niet. Arnhem is de eerste gemeente waar een lokale coördinator tegen racisme en discriminatie wordt aangesteld. Maar Arnhem loopt, niet voor het eerst, voorop. Met het aanstellen van Marilyn A-Kum wil de gemeente Arnhem “stimuleren, aanjagen, verbinden én de vinger op de zere plek leggen”.
Het initiatief voor de racisme-coördinator komt van de raadsfractie van DENK. Het voorstel van DENK werd door een ruime meerderheid in de gemeenteraad gesteund. Wethouder Maurits van de Geijn (Volt) ging vervolgens aan de slag om het voorstel uit te werken.
Grote stap
“Met Marilyn A-Kum als onze Arnhemse coördinator tegen discriminatie en racisme zetten we een grote stap in het onafhankelijk onderzoeken van misstanden”, aldus Van de Geijn. “Ik kijk uit naar haar bevindingen en adviezen en ben trots dat Arnhem met haar deze stap zet.”
Ook burgemeester Marcouch is blij met de aanstelling van Marilyn A-Kum:
“Ik weet niet of ik moet hopen dat u veel of weinig werk krijgt. Ik wil in elke geval dat discriminatie verdwijnt. Het is het lelijkste misdrijf van alle misdrijven en Arnhem totaal onwaardig: stiekem en achterbaks vernietigt discriminatie mensenlevens.”
Marilyn A-Kum (52) is geen onbekende in Arnhem. Jarenlang was zij raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad. Afgelopen jaren was zij Statenlid in de provincie Gelderland. In die rol heeft A-Kum altijd aandacht gevraagd voor de strijd tegen racisme en onverdraagzaamheid. Ook heeft zij zich ingezet voor de komst van een slavernijmonument in Arnhem. Dat monument wordt, als het goed is, volgend jaar geplaatst.
De taken die Marilyn A-Kum als coördinator meekrijgt zijn breed. Alle facetten van inclusie maken onderdeel uit van haar rol. Van etnisch profileren tot gender, en van de toegankelijkheid van gebouwen voor mensen met een beperking tot homofobie.
De aanstelling van Marilyn A-Kum is vooralsnog voor een jaar. Over een jaar wordt gekeken of de pilot wordt voortgezet.