Arnhem is op dit moment de natste plek van Nederland

/

ARNHEM – Het is in Arnhem nat en het regent. Al een tijdje. Eigenlijk al heel erg lang. En het regent in Arnhem meer dan op alle andere plaatsen in Nederland. Tot nu toe viel er in Arnhem deze maand maar liefst 156 millimeter regen. Dat is meer dan twee keer zoveel als er gemiddeld in februari valt.

Wie gisteren bedacht had om lekker een uurtje te gaan wandelen in Klarenbeek zal het gemerkt hebben: het regende flink in Arnhem.

Uit data van de neerslag over de afgelopen 24 uur in Nederland blijkt dat het nergens in Nederland zoveel regende als in Arnhem. Het weerstation in Presikhaaf kwam voor zondag 21 februari uit op een totale neerslag van 43,6 millimeter regen.

Is 43 millimeter veel? Ja. Dit houdt in dat er op iedere vierkante meter grond 43 liter water valt. Een gewone bui geeft ongeveer 1 tot 3 mm, flinke buien 3 tot 10 mm en zware buien meer dan 10 mm.

Hoe uitzonderlijk de hoeveelheid regen is die er in Arnhem deze maand omlaag is gekomen, blijkt als je kijkt naar de gemiddelde neerslag die er normaal gesproken valt in Arnhem. Gemiddeld is dat 71 millimeter in de hele maand februari. Gisteren viel in één dag dus ruim de helft van alle neerslag die normaal gesproken in Arnhem valt in februari.

tot heel veel problemen heeft de overvloedige regenval vooralsnog niet geleid. Wadi’s in de stad staan vol, maar dat is de functie van wadi’s. Alleen sportschool Basic Fit in de Walstraat heeft haar deuren moeten sluiten. De regen heeft geleid tot lekkage in het pand.

Overal nat

Arnhem is vanzelfsprekend niet de enige plek in Nederland waar het deze maand meer regent dan normaal. Door het slechte weer van de afgelopen weken valt overal in het land meer regen dan gemiddeld. Maar nergens heeft het zoveel geregend als de 156 millimeter regen die in Arnhem is gevallen.

Ter vergelijking: in Amsterdam viel tot nu toe 100 millimeter neerslag. In Maastricht 74 millimeter. In Leiden 66 millimeter. In Oss 120 millimeter.
Emmen komt nog het dichtst in de buurt met in totaal 151 millimeter regen: vijf millimeter minder dan er in Arnhem deze maand gevallen is.

Arnhem is hard op weg om het neerslagrecord voor februari te verbreken. De KNMI noteerde in februari 1946 een recordneerslag van 171 millimeter regen. Dat is 15 millimeter meer dan er tot nu toe deze maand in Arnhem is gevallen.

Vorige artikel

Team Schipper Bosch wint tender met plan voor Coehoorn

Volgende artikel

22 februari 1944: bij het ‘vergissingsbombardement’ vielen 57 doden in Arnhem

Tip: