Arnhem start proef om kostendelersnorm tegen te gaan

/

ARNHEM – Mensen met een uitkering mogen in Arnhem binnenkort een half jaar samenwonen zonder dat dit van invloed is op hun uitkering. De gemeenteraad stemde gisteren in ruime meerderheid voor een voorstel van de SP waardoor dat mogelijk wordt.

Sinds 2015 geldt in Nederland de kostendelersnorm. Die bepaalt dat bijstandsgerechtigden worden gekort op hun uitkering als ze in een huis wonen met iemand van 21 jaar of ouder. Die regeling lijkt redelijk, maar heeft veel ongewenste effecten.

“Veel inwoners in de bijstand durven daarom niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie”, zegt de Tilburgse wethouder Esmah Lahlah. Tilburg was daarom de eerste gemeente in Nederland die begint met een proef. De gemeente Arnhem haakt aan.

In de pilot wordt de kostendelersnorm voor een periode van zes maanden losgelaten waardoor het inkomen van de partner geen invloed meer heeft op de bijstandsuitkering van 1.050 euro.

In Arnhem wordt de proef bovendien uitgebreid. Niet alleen mogen mensen met een bijstandsuitkering een half jaar ongestraft samenwonen, maar er moet ook een oplossing komen voor bijstandsgerechtigden met een volwassen kind in huis.

“Ouders voelen zich genoodzaakt om hun kind de deur uit te zetten of kinderen vertrekken uit huis om hun ouders niet in armoede te brengen”, aldus SP-raadslid Sarah Dobbe.

De SP deed uitgebreid onderzoek naar de effecten van de kostendelersnorm. In een rapport dat de SP opstelde, wordt het voorbeeld genoemd van een gehandicapte dochter die liever thuis zou blijven, maar moest vertrekken op haar 21e verjaardag. Een ander schrijnend voorbeeld beschrijft een zieke ouder waarbij het kind dat mantelzorg verrichtte noodgedwongen moest vertrekken.

Het voorstel van de SP, dat samen met de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren werd ingediend, werd met 30 stemmen voor aangenomen.