De drie genomineerden voor de titel Arnhemse Held 2021: Wase Omar, Barbara Esseboom en Tonnie van den Herik.

Tonnie van den Herik, Barbara Esseboom en Wase Omar genomineerd voor titel ‘Arnhemse Held 2021’

/

ARNHEM – Het begint inmiddels een traditie te worden bij Rozet. Aan het eind van het jaar wordt de titel ‘Arnhemse Held’ bekendgemaakt. De winnaar ontvangt een eigen rol in het trappenhuis van Rozet, waar Arnhemse helden uit heden en verleden worden geëeerd.

Nadat Arnhemmers afgelopen maanden hun held konden nomineren, heeft een jury uit alle inzendingen drie finalisten geselecteerd.

Wase Omar

De eerste genomineerde is Wase Omar. Omar vluchtte in 1994 met zijn gezin vanuit Afghanistan naar Nederland, en kwam in Arnhem terecht. Nadat hij in Arnhem jarenlang vrijwilligerswerk deed voor Vluchtelingenwerk, richtte hij een aantal jaren geleden de Vereniging Sport en Integratie op.

Dit is een multiculturele vereniging voor jong en oud die zich inzet om mensen nader tot elkaar te laten komen door activiteiten en evenementen. Met andere vrijwilligers organiseren zij activiteiten om mensen met elkaar te verbinden door middel van sport, koken, muziek en activiteiten voor kinderen. Ook zorgen zij voor een moestuin in de wijk waar iedereen kan komen helpen.

“Wase heeft een groot hart en wil een voorbeeld zijn voor andere migranten. Daarom is hij genomineerd voor de titel Arnhemse held van 2021”, aldus Rozet.

Barbara Esseboom

Barbara Esseboom, geboren in Paramaribo, is een van de onderzoekers bij het project ‘Sporen van de slavernij in Gelderland’ van Erfgoed Gelderland. Daarnaast is zij een van de grote aanjagers van de Keti Koti herdenking in Arnhem. Arnhem is de eerste stad in Nederland waar Keti Koti officieel herdacht wordt.

Keti Koti is voor Barbara meer dan alleen een herdenking of een feest over vrijheid. “Het gaat over een inclusieve samenleving. Mensen eerlijke kansen geven en echt deelnemer laten zijn van de maatschappij.”

Rozet: “Barbara Esseboom is een zeer terechte kanshebber. Ze werd meermalen genomineerd. We danken iedereen die haar heeft voorgedragen.”

Tonnie van den Herik

Tonnie van den Herik wordt de moeder van de daklozen genoemd. Ze ontfermt zich al 37 jaar over de dak- en thuislozen in Arnhem. In haar opvangplek De Banaan, in het centrum van de stad, komen daklozen een hapje eten, bijslapen en zich even opwarmen. Ook organiseert ze uitjes en activiteiten en helpt ze daklozen met allerlei praktische zaken.

Toen er nog heel weinig daklozenopvang was in Arnhem, ging Tonnie met een enorme pan zelfgemaakt eten naar Musis Sacrum en aten dakloze Arnhemmers elke vrijdag hun bordje stamppot leeg op de trappen.

“Ook Tonnie van den Herik is een zeer terechte genomineerde”, aldus Rozet. “Ze verdient deze erkenning als geen ander en is een steun voor velen die dat hard nodig hebben.”

Wie van de drie genomineerden de titel ‘Arnhemse Held 2021’ wint, wordt op dinsdag 14 december bekend gemaakt tijdens een uitzending via YouTube.

Eerdere winnaars van de titel Arnhemse Held zijn Marcel Legerstee, Willem van Gent en Elmar Noteboom.

Vorige artikel

Yildrim Usta lijsttrekker DENK bij gemeenteraadsverkiezingen

Volgende artikel

Arnhem start proef om kostendelersnorm tegen te gaan

Tip: