ARNHEM – Het Werelderfgoedcomité heeft vandaag besloten dat de Neder-Germaanse Limes op de werelderfgoedlijst wordt geplaatst. Nederland en Duitsland hebben de vroegere noordgrens van het Romeinse Rijk voorgedragen omdat de limes wordt gezien als een “uniek en onvervangbaar monument met universele waarde voor de mensheid”.
De plek op de werelderfgoedlijst betekent dat ook het Romeinse castellum in Meinerswijk vanaf nu behoort tot werelderfgoed. Het Romeinse fort in Arnhem is gevisualiseerd met schanskorven. De originele restanten zijn niet zichtbaar. Die liggen verborgen onder zeven meter rivierklei.
Het castellum in Arnhem is één van de negentien locaties in Nederland waar de Romeinse Limes zichtbaar is. In Duitsland zijn eveneens ongeveer twintig locaties waar de vroegere Romeinse noordgrens zichtbaar is.
Het castellum in Arnhem werd waarschijnlijk rond het jaar 15 na Christus gebouwd ter voorbereiding van de Germaanse veldtochten van de Romeinse generaal Germanicus. Het castellum is ongeveer 250 jaar in gebruik geweest en bood plaats aan ongeveer 500 soldaten.
Het castellum in Arnhem is een van de vele Romeinse restanten die in het stroomgebied van de Rijn te vinden zijn. De Neder-Germaanse Limes maakt deel uit van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa.
Juist het Nederlandse deel laat zien hoe innovatief de Romeinse militairen waren en welke maatregelen ze namen om te reageren op het grillige rivierenlandschap. De resten hiervan zijn uitstekend bewaard gebleven in de natte bodem.
Wethouder Erfgoed Bob Roelofs (Arnhem Centraal) is blij met de toekenning.
“Een terechte erkenning voor dit unieke stuk geschiedenis. De invloed van het Romeinse Rijk op het hedendaagse Europa is nog steeds voelbaar en zichtbaar. Niet alleen bij restanten uit die tijd, zoals het castellum. Iedereen kent wel de Romeinse cijfers. Maar ook geld, bakstenen, cement en postbezorging zijn door de Romeinen bedacht. De Romeinen waren de eerste beschaving die wist hoe belangrijk schoon water voor je gezondheid was. Het is teveel om op te noemen.“
Boris van der Ham, voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland:
“De Romeinen spreken tot de verbeelding en iedereen kent ze van de geschiedenislessen van school. De grens van het Romeinse Rijk volgt de toenmalige Rijn van Katwijk aan Zee, langs Nijmegen tot in Duitsland. Langs deze grens zijn heel veel archeologische bodemschatten gevonden uit die tijd. Nergens zijn zoveel goed bewaarde schepen opgraven als in Nederland. Niet meer dan terecht dat deze grens nu op de Werelderfgoedlijst staat. Het maakt de geschiedenis van de Romeinen nog beter zichtbaar.”