Sarah Dobbe vertrekt in november hoogstwaarschijnlijk naar de Tweede Kamer. (Foto: SP Arnhem.)

Arnhems SP-raadslid op weg naar de Tweede Kamer (misschien zelfs twee)

/

ARNHEM – In deze turbulente politieke tijden weet je het natuurlijk nooit zeker. Toch heeft het er alle schijn van dat SP-raadslid Sarah Dobbe na de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november verkast naar Den haag.

(Door: Patrick Arink)

Vandaag presenteerde de SP haar concept-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. Na lijsttrekker Lilian Marijnissen en vier zittende SP-kamerleden prijkt de naam van Sarah Dobbe als hoogste nieuwkomer op plek nummer 6.

De hoge plek van Dobbe op de kandidatenlijst van de SP lijkt een verrassing, maar binnen de SP geldt Sarah Dobbe als politiek talent. Bovendien is zij geen onbekende bij de SP in Den Haag. Dobbe was eerder fractiemedewerker van Lilian Marijnissen en ondersteunde de Tweede Kamerfractie van de SP.

Of Sarah Dobbe werkelijk gekozen gaat worden, moet blijken bij de Tweede Kamerverkiezingen. De SP heeft op dit moment 9 kamerzetels, maar in diverse peilingen scoren de socialisten tussen de 5 en 7 zetels.

Mocht Sarah Dobbe vertrekken naar Den Haag, dan wordt haar zetel in de gemeenteraad ingenomen door Noud Roelen, de nummer 3 bij de SP in Arnhem. Noud Roelen is op dit moment fractievolger.

Ook de Arnhemse fractievoorzitter Gerrie Elfrink staat hoog op de concept-kandidatenlijst van de SP bij de komende verkiezingen. Elfrink staat op de 11e plek op de lijst. Als het meezit voor de SP bij de Tweede Kamerverkiezingen zal de SP in Arnhem dus een geheel nieuwe fractie krijgen in de gemeenteraad.

Overigens staat er op de SP-lijst nog een derde Arnhemmer. Op plek 49 staat Pierre Courbois. Courbois is niet alleen een bekend jazz-drummer, maar ook al jarenlang actief voor de SP.

De kandiatenlijst van de SP wordt afgesloten met Renske Leijten op plek 50 als lijstduwer. Leijten, die veel respect oogstte tijdens de toeslagenaffaire, kondigde eerder dit jaar haar vertrek aan uit de Tweede Kamer.