Wolf doodgereden bij Arnhem

ARNHEM – Op de A12 bij Arnhem is afgelopen week een wolf doodgereden. De aanrijding vond plaats bij knooppunt Waterberg. Of het gaat om een van de wolven die ten noorden van Arnhem een leefgebied heeft, moet blijken uit onderzoek.

(Door: Patrick Arink)

Het kadaver van de wolf is naar het laboratorium van het Dutch Wildlife Health Centre gebracht voor nader onderzoek. Daar wordt gekeken naar de doodsoorzaak van het dier. Ook wordt het dna-materiaal van de wolf onderzocht om de herkomst van het dier te bepalen.

Sinds de wolf in Nederland weer in het wild leeft, zijn er inmiddels al achttien wolven doodgereden, blijkt uit cijfers van BIJ12. BIJ12 is de organisatie die voor de provincies onder meer wolvenzaken bijhoudt.

Ondanks het grote aantal wolven dat slachtoffer wordt van het verkeer, blijft de wolvenpopulatie in Nederland gestaag groeien. Dit jaar is met zekerheid de aanwezigheid van 30 wolven vastgesteld.

Tenminste twee van die wolven hebben een leefgebied ten noorden van Schaarsbergen. De ‘Arnhemse’ roedel bestaat uit een wolvenpaar dat een leefgebied heeft tussen Schaarsbergen, de A50 en de N304. De twee wolven worden regelmatig samen gesignaleerd door bewoners van het buitengebied en op wildcamera’s. Het vrouwtje, GW2363f, is afkomstig uit een roedel uit Nedersaksen. Het mannetje, GW1889m, is een nakomeling van de roedel op de Noord-Veluwe.

In Schaarsbergen werden eind vorig jaar twee schapen en een drachtige pony doodgebeten door wolven. Het is echter onduidelijk of de ‘Arnhemse wolven’ hier verantwoordelijk voor waren. Wolvenkenners achten het waarschijnlijker dat de dieren zijn doodgebeten door een wolf die op doortocht was.