Sonsbeek parkrun viert 100e editie

/

ARNHEM – Sonsbeek parkrun viert feest. Zaterdag 2 september om 9.00 uur vind dit gratis, wekelijkse evenement voor de 100e keer plaats in het Arnhemse Park Sonsbeek. “En dat hopen we te vieren met 100 deelnemers”, aldus de organisatie.

(Door: Redactie)

Voor wie parkrun niet kent: deze wekelijkse vijfkilometerloop vindt iedere zaterdagochtend wereldwijd plaats op meer dan 2.000 locaties in meer dan 20 landen met meer dan 180.000 deelnemers en ongeveer 26.000 vrijwilligers. Inmiddels zijn er 17 locaties in Nederland.

Bij parkruns gaat het erom dat iedereen kan meedoen, hardlopend, joggend en/of wandelend. Het evenement wordt wekelijks georganiseerd door vrijwilligers.

Iedereen kan meedoen

Renée Shortz kende parkrun al voordat het evenement naar Nederland kwam. “In 2016 liepen mijn man en ik tijdens ons weekendje weg in Glasgow onze eerste parkrun. Wat een grote groep blije mensen en leuke sfeer! Later deden we onder meer in Polen, Duitsland, Italië en Frankrijk mee aan parkruns.”

Toen parkrun in 2019 aangaf in Nederland te willen starten en mensen zocht die er eentje wilde opstarten, was Renée meteen enthousiast.

“Parkrun is zo inclusief en als een langzamere hardloper werd ik niet meer bij alle loopgroepen geaccepteerd. Het was belangrijk voor mij om die inclusiviteit aan andere mensen te kunnen aanbieden. Ook voor mensen die alleen willen wandelen, mensen in een rolstoel bijvoorbeeld of ouders met een buggy. Bij parkrun word je geaccepteerd en mag je gewoon meedoen. Ik vind het ontzettend gaaf hoe Sonsbeek parkrun gegroeid is de afgelopen 2 jaar; hoeveel mensen zich elke week opgeven als vrijwilliger, hoeveel vaste lopers we hebben en het meest verrassend, hoeveel toeristen we mogen ontmoeten. Dit maakt mij zo blij!”

3.000 deelnemers

Sinds het allereerste evenement hebben zo’n 3.000 mensen de finishlijn gehaald bij Sonsbeek parkrun, ondersteund door 927 vrijwilligers.
“Het mooie aan parkrun is dat het heel laagdrempelig is en voor ieder niveau,” vertelt Hans van der Meer, die naast Renée en 6 andere vrijwilligers het kernteam vormt.

“Iedereen kan meedoen, van wandelaar of beginnende hardloper tot lopers die hun beste tijd op de 5 kilometer willen verbreken. Iedereen moedigt elkaar aan. Het groepsgevoel is groot. Niet alleen wordt er samen gelopen, maar ook naderhand samen koffie of thee gedronken bij Stadsvilla Sonsbeek.”

Vrijwilligers

Sonsbeek parkrun kan niet bestaan zonder vrijwilligers. Hans: “Zoals Renée ook al aangaf wordt de groep vrijwilligers steeds groter en bestaat grotendeels uit mensen die het meedoen aan Sonsbeek parkrun afwisselen met vrijwilligen. Op die manier houden we het voor iedereen leuk en is er geen verplichting om iedere week te komen helpen. Via WhatsApp doen we wekelijks een oproep en wie wil kan zich aanmelden.”

Registreer en doe mee

Doe zaterdag 2 september mee en sta samen met 99 andere deelnemers aan de start. Als beloning zorgen wij voor wat lekkers bij de finish! Kijk voor meer informatie over Sonsbeek parkrun op www.parkrun.co.nl/sonsbeek. Om je (gratis) te registreren om mee te doen aan parkrun, ga je naar www.parkrun.co.nl/register. Hier krijg je je persoonlijke barcode en dat is alles wat je nodig hebt (opgeslagen op je mobieltje of uitgeprint) om mee te doen.