(Foto: VVOJ.)

Arnhemsche Courant genomineerd voor de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland

/

ARNHEM – In de categorie ‘controlerende journalistiek’ staat de Arnhemsche Courant in de top 10 van beste onderzoeksverhalen die kans maken op een Loep. De Loep is de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland en België.

(Door: Redactie)

De kans dat de Loep ook inderdaad gewonnen wordt is klein. De Arnhemsche Courant staat tussen journalistieke grootheden als Zembla, Follow the Money en NRC. Maar alleen al het feit dat de Arnhemsche Courant tussen dit rijtje staat, is een enorme eer.

De Loep wordt ieder jaar uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeks Journalisten (VVOJ) in drie categorieën: signalerende journalistiek, opsporende journalistiek en controlerende journalistiek.

De Arnhemsche Courant is in de laatste categorie genomineerd met een artikelenserie over de plannen van de gemeente Arnhem met de Schaapsdrift.

“Vasthoudend heeft Patrick Arink, samen met de bewoners en een advocaat informatie van de gemeente via Woo-verzoeken los gekregen”, aldus de VVOJ.
“Het onderzoek heeft opgeleverd dat de besluitvorming over de bouwplannen met de Schaapsdrift in Arnhem door de gemeenteraad is teruggeschroefd. Onteigening en sloop van een groot deel van de woningen op de Schaapsdrift is daardoor van de baan. De Wet voorkeursrecht gemeenten, dat op alle woningen in de buurt lag, is grotendeels ingetrokken.”

Eind deze maand worden per categorie drie finalisten bekend gemaakt. De winnaars worden op vrijdag 21 juni bekroond tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen.

Klik hier voor de longlist met alle genomineerden voor de Loep.

Lees hier de longread: Longread: een reconstructie van 15 maanden onrust rond de Schaapsdrift

De artikelenserie over de Schaapsdrift is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Mediafonds Arnhem.