Spandoek aan het stadhuis, bij de bekerfinale van Vitesse in 2017.

Volop steun voor Vitesse, maar niet vanuit de Arnhemse politiek

/

ARNHEM – Het loopt storm met de crowdfundingsactie van Vitesse. De campagne wordt door duizenden Arnhemmers én door fans van andere voetbalclubs gesteund. Maar vanuit het stadhuis is het vooralsnog muisstil.

(Door: Patrick Arink)

“Wij steunen ons Vitesse.” In metershoge letters hing die tekst zeven jaar geleden aan de muur van het stadhuis van Arnhem. Vitesse speelde in de Kuip in Rotterdam de bekerfinale tegen AZ en de Arnhemse politiek wilde haar steun voor Vitesse luid en duidelijk laten blijken.

Er kan in zeven jaar tijd veel veranderen. Zeven jaar na het winnen van de KNVB-beker staat Vitesse aan de rand van de afgrond. De Arnhemse voetbalclub heeft nog twee weken de tijd om de licentiecommissie van de KNVB ervan te overtuigen dat Vitesse de zaken financieel nu op orde heeft.

Een van de middelen die Vitesse inzet, is een crowdfundingsactie. Onder leiding van de nieuwe trainer John van den Brom werd gisteren het startschot gegeven voor de campagne. Die overtreft alle verwachtingen.

De eerste 24 uur werd bijna een miljoen euro opgehaald. Vitesse dacht dat er in totaal 2 miljoen via de crowdfunnding binnengehaald zou worden, maar dat bedrag lijkt ruimschoots overschreden te gaan worden.

Oud-spelers van Vitesse, veel Arnhemmers en ook fans van andere voetbalclubs geven massaal geld in een poging om Vitesse overeind te houden. De steun voor Vitesse is ongekend. Maar vanuit het stadhuis is het stil. Van de dertien partijen in de gemeenteraad, heeft alleen het CDA via social media laten weten dat zij geld heeft gedoneerd aan Vitesse.

Het kan natuurlijk zijn dat raadsleden, wethouders en partijen de actie van Vitesse in woord en daad ondersteunen zonder dat zij daar ruchtbaarheid aan geven. Maar vooralsnog heeft het er alle schijn van dat de Arnhemse politiek als het erop aan komt niet zoveel op heeft met Vitesse.

Burgemeester Marcouch? Sport-wethouder Bob Roelofs? Politieke partijen in de gemeenteraad? Ze hebben tot nu toe op geen enkele manier laten weten dat ze de crowdfunding van Vitesse ondersteunen.

Alleen het CDA in Arnhem heeft vooralsnog laten weten dat ze Vitesse steunt:

Ondertussen: ook jouw steun is welkom!
https://www.vitesse.nl/voorgeelzwart