Wethouder Bouwkamp wil hocus pocus gebruiken om netcongestie tegen te gaan

/

ARNHEM – De gemeente Arnhem neemt de problemen die veroorzaakt worden door netcongestie totaal niet serieus. Dat bleek gisteren tijdens een bespreking in de gemeenteraad. Met niet-realistische maatregelen denkt wethouder Bouwkamp (GroenLinks) alle problemen weg te toveren.

(Door: Patrick Arink)

Netbeheerders Liander en TenneT wonden er vorige maand geen doekjes om. Zij waren door de gemeenteraad uitgenodigd om uit te leggen tegen welke problemen Arnhem aanloopt als gevolg van netcongestie. De netbeheerders schetsten een somber beeld.

Dit jaar en komend jaar is er nog een beetje ruimte op het elektriciteitsnet. Daarna kan er jarenlang in principe niets meer. “In 2026 drukken we op de rode knop”, aldus Casper Vogelaar van Liander.
Elektriciteit voor nieuwe woningen? Bedrijven die willen groeien en extra stroom nodig hebben? Nieuwe bedrijven die naar Arnhem komen en een aansluiting nodig hebben? Tot en met 2029 kan dat niet.

Gisteren was het de beurt aan wethouder Cathelijne Bouwkamp om te vertellen hoe de gemeente Arnhem daar mee om wil gaan. Het antwoord bleek verbijsterend. Wethouder Bouwkamp leeft in een sprookjeswereld waarin alle problemen zijn weg te toveren.

Geen stroom

Allereerst trok Bouwkamp de conclusie van de netbeheerders in twijfel dat er na volgend jaar niets meer kan. Volgens de wethouder klopt de capaciteitskaart van het elektriciteitsnet niet en is er nog van alles mogelijk in Arnhem en omgeving.

Problemen met de stroomvoorziening zijn er alleen maar op twee piekmomenten in de dag, dus mensen moeten op die piekmomenten gewoon geen stroom gebruiken. Einde probleem, volgens de wethouder.

En waarom moeten we in Nederland nou zo nodig een leveringszekerheid hebben van elektriciteit van 99,8 procent? Waarom moeten we zo nodig altijd stroom hebben? Wat Bouwkamp betreft kan dat best omlaag. Dan maar geen stroom.

Bovendien wil de gemeente Arnhem inzetten op besparing van energie.
Wethouder Bouwkamp: “Als je 100 eenheden energie gebruikt en je bespaart 20 eenheden energie, dan kun je die 20 eenheden gebruiken voor nieuwe aansluitingen.”

Het is diezelfde wethouder die mensen oproept om elektrisch te koken, een warmtepomp te installeren, te rijden in een elektrische auto en die vindt dat er meer energie moet worden opgewekt door zonnepanelen.

“Slimme oplossingen”

Maar vooral wil wethouder Cathelijne Bouwkamp netcongestie tegengaan met slimme oplossingen. Als je in iedere zin van de wethouder de term “slimme oplossingen” vervangt door ‘hocus pocus’ dan krijg je dit:

“Veel bedrijven zijn met hocus pocus bezig. Het is voor hocus pocus belangrijk om die expertise te gebruiken. We willen andere gemeenten laten zien dat er hocus pocus is. Met hocus pocus is er namelijk ruimte op het elektriciteitsnet.”

Wat hocus pocus dan precies inhoudt? Het werd gisteravond niet duidelijk. De gemeente Arnhem heeft geen idee. Bovendien maakte wethouder Bouwkamp duidelijk dat netcongestie geen enkele prioriteit heeft.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Mensen die geen woning hebben en dakloos zijn, vind ik een groter probleem dan het feit dat energie niet honderd procent geleverd kan worden waardoor de stroom uitvalt. Dat is in andere landen ook zo.”