Arnhemse binnenstad wordt verder vergroend

/

ARNHEM – Op flink wat plekken in de binnenstad van Arnhem worden binnenkort stenen en asfalt verwijderd om plaats te maken voor bomen en groen. De vergroening van de binnenstad is vastgelegd in een zogeheten Wijkgroenagenda.

De Wijkgroenagenda voor de binnenstad is samengesteld door de gemeente, aan de hand van inbreng van bewoners en ondernemers in het centrum van Arnhem. Volgens bewonersvereniging Arnhem6811 is het vergroenen van de binnenstad hoog nodig.

“Arnhem staat bekend als een groene stad, maar dat geldt niet voor de binnenstad” vertelt Marcel van Empel van Arnhem6811. “Uit een onderzoek onder 125 gemeenten, blijkt dat Arnhem helemaal onderaan bungelt als het gaat over de hoeveelheid groen in het centrum.”

Voor de gemeente Arnhem stond het realiseren van meer groen en daarmee meer koelteplekken al een tijdje hoog op het prioriteitenlijste:
“De binnenstad is een van de plekken waar het zomers erg heet kan worden en krijgt daarom voorrang in deze aanpak”, aldus de gemeente.

Koele netwerk

In de Wijkgroenagenda voor het centrum staan tien nieuwe locaties die groener en koeler worden gemaakt. Deze locaties komen bovenop eerder gemaakte plannen. Ze dragen bij aan het ‘koele netwerk’ dat in de binnenstad ontstaat. Het koele netwerk bestaat uit koele plekken en beschutte routes. Deze route is bedoeld voor inwoners die kwetsbaar zijn voor de zomerse warmte door hun leeftijd, een lichamelijke beperking of ziekte, of door hun woonsituatie waarbij ze bijvoorbeeld geen beschutte buitenruimte hebben.

Bij een aantal locaties in het centrum worden nog dit plantseizoen (november 2022 – maart 2023) extra bomen en struiken geplant. Zo wordt op het Velperplein na wensen van buurtbewoners een deel van de verharding vervangen door een boom. Ook is er een begin gemaakt van het aanplanten van nieuwe lindebomen aan de Jansbuitensingel. Ook de Jansbinnensingel komt aan de beurt, maar hier is eerst onderzoek nodig naar de bestaande leidingen en kabels in de grond. 

Voor de kerst worden ook de laatste bomen geplant rondom de Eusebiuskerk. De ondergrondse groeiplaatsen zijn al klaar. Op het Jansplein worden zes zieke bomen vervangen en in totaal twaalf nieuwe bomen aangeplant. Het lommerrijke bomenplein wordt hiermee in ere hersteld. Aan de westzijde van de Korenmarkt verandert de uitstraling ook: de muur die dit deel van het plein in tweeën deelt maakt plaats voor twee nieuwe bomen.

Naast bomen komt er ook ander groen bij. Zo krijgt de Beekstraat op verzoek van bewoners nog dit jaar een groot groenvak. Later komt er ook extra groen langs de Utrechtsestraat en in de Oranjewachtstraat. Ook dat was een wens van bewoners. Tot slot komt er nog een plantvak langs de beek in de Nieuwstraat.

Groene make-over

De twee bushaltes aan de Rijnstraat, aan het begin van de Nelson Mandelbrug, krijgen eveneens een flinke groene make-over. Er is meer dan 300 vierkante meter aan asfalt en tegels weggehaald. Daar komen bomen, struiken en planten voor in de plaats. De trap in de brug gaat naar de oostzijde. In het huidige ‘trapgat’ komt een boom. Zo worden de bushaltes groen en koel in plaats van een versteende hitteplek.