Edith Schippers: “Bedrijven noodzakelijk voor banen van de toekomst”

///

ARNHEM – Edith Schippers, kandidaat-lijsttrekker voor de VVD in de Eerste Kamer, was vandaag in Arnhem. Op bedrijventerrein IPKW bezocht zij Elestor. Elestor is een innovatief bedrijf dat een listige oplossing bedacht heeft om duurzame energie op te slaan via een batterij die gebruik maakt van waterstofbromide.

(Door: Patrick Arink)

Edith Schippers kreeg bij Elestor een rondleiding door het bedrijf en kreeg een presentatie over de revolutionaire ‘flowbatterij’ waarmee Elestor de wereld denkt te veroveren. Schippers vindt dat bedrijven zoals Elestor meer steun moeten krijgen.

Schippers: “Wij moeten er in Den Haag voor zorgen dat Nederland een land blijft waar bedrijven zich graag vestigen en kunnen groeien. Het is cruciaal dat bedrijven de ruimte hebben om te innoveren. Ik wil weten hoe wij kunnen zorgen dat zij hun creativiteit maximaal kunnen inzetten voor de oplossingen en de banen van de toekomst.”

Het bezoek van VVD-corifee Edith Schippers heeft alles te maken met de komende verkiezingen voor Provinciale Staten in maart. Leden van Provinciale Staten kiezen vervolgens de Eerste Kamer, waar Schippers kandidaat voor is.

Elestor

Arnhem heeft een veelvoud aan innovatieve bedrijven. Elestor is een relatief onbekend bedrijf, maar het is misschien wel het bedrijf dat in de nabije toekomst de wereld gaat veroveren met een vinding die een groot probleem oplost.

Het opwekken van duurzame energie is de laatste jaren goed op gang gekomen. Een probleem is echter dat veel van die energie wordt opgewekt op een moment dat de energiebehoefte laag is. Wanneer de zon schijnt, is dat goed voor de productie van zonne-energie. Maar wanneer je ’s avonds de verlichting aan doet, produceert een zonnepaneel geen energie.

Opslag van duurzame energie is dus nodig. Wereldwijd wordt geworsteld met de vraag hoe dat het beste gedaan kan worden. Een probleem bij deze goedkoop opgewekte stroom is dat de opslag van duurzame energie in batterijen wel tien keer duurder is dan het produceren van energie. Elestor heeft daar een vernuftige oplossing voor gevonden.

Elestor ontwikkelde een uniek batterijsysteem die het mogelijk maakt om grote hoeveelheden duurzaam opgewekte energie op te slaan tegen lage kosten. Elestor ontwikkelde de flowbatterij.

“Wat de flowbatterij uniek maakt, is dat de elektriciteit niet wordt opgeslagen in batterijcellen, maar in separate tanks”, aldus Guido Dalessi van Elestor.

Deze tanks bevatten waterstof en broom. In het hart van het systeem komen beide stoffen bij elkaar in een zogenaamde ‘stack’. Daar vindt de chemische reactie plaats die ervoor zorgt dat de batterij laadt of ontlaadt.

Wat de flowbatterijen van Elestor zo uniek maakt, is dat er gebruik wordt gemaakt van goedkope grondstoffen. Broom wordt gewonnen uit zeewater, is heel ruim voorradig en is daarom goedkoop. Bovendien hebben flowbatterijen een extreem lange levensduur. Ze kunnen wel 10.000 keer geladen en ontladen worden.