Britse soldaten van de 49th Infantry Division (The Polar Bears) hebben een anti-tankkanon geplaatst bij Riche op het Willemsplein.

De bevrijding van Arnhem in 14 foto’s en 1 video

ARNHEM – Vandaag is het op de kop af 76 jaar geleden dat Arnhem bevrijd werd. De bevrijding van Arnhem begon op 12 april 1945. Op 14 april bereikten de geallieerden de Geitenkamp en was heel Arnhem bevrijd. Het verhaal van de ‘Tweede Slag om Arnhem’ in beeld.

Arnhem werd bevrijd via de IJssel bij Westervoort. Nadat de geallieerden felle Duitse tegenstand bij de ENKA-fabriek verslagen hadden, werd behoedzaam langs de Rijn opgerukt naar de stad. Het duurde uiteindelijk meer dan twee dagen voor heel Arnhem bevrijd was.

ENKA

De bemanning van een geallieerde tank poseert voor de fotograaf bij de ENKA-fabriek op de Kleefse Waard. Nederlandse soldaten van SS-divisie Landstorm hadden het fabrieksterrein omgevormd tot een fort om de Britten tegen te houden. Pas na een dag zware gevechten werd de fabriek veroverd.

Voorzichtig voorwaarts


Een Britse patrouille rukt behoedzaam op door de binnenstad van Arnhem. De soldaten lopen in ganzenpas achter elkaar. Dat wijst erop dat de soldaten rekenen op eventuele Duitse tegenstand bij hun opmars door de stad.

Oude Kraan-Bergstraat


Ondersteund door een pantserwagen, rukken Britse soldaten rukken op over de Oude Kraan naar het westen. De rook op de foto is afkomstig van gebouwen die nog in brand staan. Voorafgaand aan de aanval was een artilleriebombardement op de stad afgevuurd. De meeste oorlogsschade in Arnhem is door dit bombardement ontstaan, en niet door de Slag om Arnhem zoals veel mensen denken.

“Een verlaten, brandende huls”


Een mijnenveger op het nog brandende Stationsplein. De Canadese oorlogscorrespondent Matthew Halton omschreef Arnhem als “een verlaten, brandende huls”. Veteranen zeiden na de oorlog dat rondlopen in Arnhem voelde als rondlopen in een graftomde.

Mijnenvegers


Geallieerde mijnenvegers in de Bergstraat. Overal in Arnhem legen veel mijnen. Die werden met zogeheten ‘flail-tanks’ opgeruimd.

Utrechtsestraat


Onder dekking van een rookgordijn rukken Britse soldaten op over de Utrechtsestraat.


De Britten zijn op weg naar het hoofdkwartier van de SD, waar nu Artez is gevestigd.


Met geweld wordt de deur van het SD-hoofdkwartier ingetrapt. De Duitsers waren echter al vertrokken.

Opmerkelijk: De geschiedenis herhaalt zich, maar nooit op dezelfde manier. Tijdens de Slag om Arnhem was het geen Britse oorlogsfotograaf, maar een Duitse Kriegsberichter die op precies dezelfde plek een serie foto’s maakte over een aanval. Toen werden de Britten verdreven in de richting van Oosterbeek.
Die serie foto’s vind je hier: Duitsers verdrijven de Britten van de Utrechtseweg

Duitse krijgsgevangenen


Duitse gevangenen worden afgevoerd door de Britten. De foto is genomen op de Utrechtseweg ter hoogte van het museum. De schade aan de huizen is van de gevechten tijdens de Slag om Arnhem, toen er rond het museum zwaar gevochten is.

Hommelseweg


Een colonne Britse Sherman tanks rijdt over de Hommelseweg, ter hoogte van café Atlanta. De foto is na de oorlog ingekleurd.

Een verwoeste stad


Een jeep met soldaten rijdt door de Walburgisstraat door de binnenstad. Van het stadscentrum is niet veel meer over.

Kaal en leeg


Nadat het puin na de bevrijding geruimd is, is dit wat er over is van de Arnhemse binnenstad. Een kale en lege stad. Maar Arnhemmers zijn niet het type om bij de pakken neer te zitten. Onder leiding van burgemeester Chris Matser, werd de wederopbouw van Arnhem voortvarend aangepakt.

Video

Het Britse nieuws maakte een film over de bevrijding van Arnhem: “British troops are back in Arnhem. This time they are here to fight a winning battle.”

Het hele verhaal:

Wil je het hele verhaal lezen over de bevrijding van Arnhem? Je vindt een vijfdelige serie uitgebreide artikelen hier: De Bevrijding van Arnhem.