De fontein van de Blauwe Golven spuit weer

ARNHEM – Hij doet het weer! De fontein van de Blauwe Golven is in ere hersteld. Op social media circuleren op dinsdagavond beelden van de fontein in volle glorie.

(Door: Patrick Arink)

Bij het aanpakken van de Blauwe Golven was het al beloofd. Naast het opknappen van het kunstwerk met de blauwe en witte stenen wordt ook de fontein in het midden van de verkeerslus hersteld.

De Blauwe Golven werden in 1977 aangelegd, bij de bouw van de Nelson Mandelabrug. Na jarenlange discussie over sloop of renovatie van de Blauwe Golven werd afgelopen jaren hard gewerkt aan een compromis. De omgeving van de Blauwe Golven wordt drastisch vergroend, en de Blauwe Golven worden opgeknapt.

Doel van de renovatie is dat het gebied beter past bij de wensen voor de openbare ruimte. Groen, leefbaar en aantrekkelijker is het motto. Het herstel van de fontein was onderdeel van deze renovatie.

Het herstel van de fontein was geen eenvoudige klus. Twee jaar geleden al werden verschillende tests uitgevoerd om verschillende spuitkoppen uit te proberen. Tijdens de test werd gekeken welke spuitkop zo duurzaam mogelijk is. Ook werd gekeken hoe de fontein beter verlicht kon worden.
Door meerdere ledkleuren te gebruiken kan de fontein bij verschillende thema’s in meerdere kleuren worden aangelicht.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de fontein in de loop van 2023 al ging spuiten. Het is een jaartje later geworden, maar het resultaat is prachtig zoals op onderstaande video van VVD-raadslid Rebin Maref te zien is.