Donderdag 30 juni: Keti Koti-herdenking in Sonsbeek

/

ARNHEM – Sinds vorig jaar staat Arnhem stil bij de afschaffing van de slavernij. Keti Koti wordt het genoemd: Verbroken Ketenen. De Keti Koti-herdenking wordt dit jaar op donderdag 30 juni gehouden op de Ronde Weide in Sonsbeek.

Vanaf 15.00 uur is de inloop. Om 15.30 uur begint op de Ronde Weide het officiële programma. Tot 16.30 uur zijn er sprekers en is er muziek. De herdenking in Sonsbeek is echter niet de enige manier waarop in Arnhem wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij.

Zo is bij Oostpool op 30 juni, 1 juli en 2 juli de voorstelling ‘If A Black Girl Knew’ te zien. Het koloniale verleden heeft invloed op hoe de zwarte vrouw zichzelf ziet en hoe anderen haar zien. De makers willen de kracht, de sisterhood en het verzet van de zwarte vrouw onderzoeken. Vier zwarte vrouwelijke acteurs vertellen in deze voorstelling hun verhaal, met als doel eigenaarschap over de eigen identiteit terug te claimen.

Op vrijdag 1 juli wordt op het Bartokplein bij Theater aan de Rijn vanaf 16.00 uur met muziek en performances stilgestaan bij Keti Koti. Ook is er een ‘Makandra Tafra’. Hier mogen mensen het gesprek aangaan en vertellen hoe het slavernijverleden nog steeds een rol speelt in hun leven.

Ook het Openluchtmuseum besteedt dit jaar aandacht aan Keti Koti. In het Openluchtmuseum is een tentoonstelling te zien over Anton de Kom. Hij was verzetstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog en bovendien een invloedrijke antikoloniale schrijver.

Slavernijverleden

Het slavernijverleden van Nederland is de afgelopen jaren een steeds groter punt van discussie geworden. Een groeiende groep Nederlanders vindt dat er te weinig aandacht is voor de schaduwkanten in de nationale geschiedenis. Tegenover de welvaart en rijkdom die de eeuwenlange handel ons heeft gebracht, stonden ook slavernij, uitbuiting en moord, benadrukken zij.

Surinaamse en Antilliaanse organisaties in ons land pleiten er al jaren voor dat de Nederlandse overheid officieel excuses moet aanbieden voor het koloniale verleden. Die zijn er tot nu toe niet gekomen.

Arnhem is een van de weinige gemeenten in Nederland waar Keti Koti uitgebreid gevierd en herdacht wordt. Afgelopen jaar werd op initiatief van de gemeenteraad bovendien besloten dat in Arnhem een monument wordt opgericht waarmee wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. De komst van dit monument is nog in voorbereiding.

De activiteiten rondom Keti Koti in Arnhem worden georganiseerd en geïnitieerd door Stichting Comité 30 juni – 1 juli Arnhem.
“Activiteiten rondom herdenking, viering en educatie van en over het trans-Atlantisch slavernijverleden, vormen belangrijke pijlers in het concrete aanbod naar de samenleving”, aldus de stichting. “Met deze activiteiten en de dialogen die hieruit voortkomen, streven we bij te dragen aan een stad waarin inwoners wederzijds begrip en respect voor elkaar hebben en diversiteit omarmen.”