Vitesse-eigenaar Valeriy Oyf draagt aandelen over. Schuld van 155 miljoen wordt kwijtgescholden

ARNHEM – Vitesse is op zeer korte termijn niet meer in Russische handen. De Arnhemse voetbalclub maakt vandaag bekend dat de Russische eigenaar Valeriy Oyf bereid is om zijn aandelen af te staan aan een stichting. Belangrijker nieuws is misschien nog dat de levensgrote schuld die Oyf opbouwde, wordt kwijtgescholden.

Oyf zal zijn aandelen overdragen aan de Stichting Betaald Voetbal “Vitesse-Arnhem”. In een persbericht dat overloopt van de opluchting laat Vitesse weten dat het nu met een schone lei kan beginnen. De club spreekt over “een nieuw Vitesse-hoofdstuk”.

Vitesse meldt bovendien dat er een koper is voor de aandelen. Welke koper dat is, is nog niet bekend gemaakt. De kans is groot dat het gaat om de Amerikaanse broers Robert en Philip Platek. De Amerikanen zijn al eigenaar van de Italiaanse club Spezia en het Deense SønderjyskE.

De namen van de Amerikanen als mogelijke nieuwe eigenaar worden al sinds april genoemd. De Telegraaf wist afgelopen weekend te melden dat er ontwikkelingen waren rond de aankoop van Vitesse. Vitesse meldt vandaag dat er een intentieovereenkomst ligt met de nieuwe koper.

155 miljoen euro

Dat Vitesse verlost is van haar Russische eigenaar is goed nieuws, maar misschien nog belangrijker is dat Vitesse eindelijk af is van haar torenhoge schuld. Hoe hoog die schuld precies is, is onbekend. Naar schatting gaat het om een bedrag van meer dan 155 miljoen euro.

“Dit zijn belangrijke ontwikkelingen voor Vitesse en de toekomst van de club, die de huidige grootaandeelhouder mogelijk maakt. We hebben er vertrouwen in dat de volgende stappen op een zo kort mogelijke termijn kunnen worden gezet”, aldus Vitesse-voorzitter Henk Parren.

Algemeen directeur Pascal van Wijk zou graag meer melden, maar dat kan nu niet.
“We hopen dat men begrijpt dat dit niet altijd ten gunste is van het traject. Wat dat betreft is het wel prettig dat we nu kunnen bekendmaken dat we behoorlijk op weg zijn. Tegelijkertijd is er nog een aantal stappen te zetten. Dat moet in alle rust blijven gebeuren. Tot een uiteindelijke overdracht zullen we geen nadere inhoudelijke mededelingen kunnen doen, aangezien dit een afspraak tussen alle betrokken partijen is, waaraan wij ook juridisch zijn gebonden.”