ARNHEM – “Er wordt niets daadwerkelijk gedaan om beleggers uit onze huizen te weren. Een gemeente moet zich blijven verzetten tegen beleggers die woningen opkopen.”
Dit schrijft SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink vandaag in een opinie-artikel op de website van JOOP. Het opinie-artikel is zacht gezegd opmerkelijk te noemen. De tekst van het artikel staat haaks op het beleid van SP-wethouder Gerrie Elfrink.
(Door: Patrick Arink)
Volgens Elfrink doen gemeenten veel te weinig om beleggers te stoppen, schrijft hij.
“Als een huis te koop wordt aangeboden, dan vissen mensen achter het net, omdat ze niet op kunnen bieden tegen de hoge bedragen die beleggers bieden. Het is niet gek: met huizen opkopen en verhuren kan je flink geld verdienen”, aldus Elfrink.
“De verontwaardiging dat dit gebeurt is enorm, maar is vooral erg symbolisch aangezien er niets daadwerkelijk gedaan wordt om beleggers uit onze huizen te weren. Een gemeente kan hier bijvoorbeeld nauwelijks iets tegen doen. Tegen de verkoop van Arnhemse corporatiewoningen aan vastgoedmagnaat Soros kon de gemeente alleen bedingen dat de verkoop eerst aan andere corporaties en aan de zittende huurders werd aangeboden. Zonder resultaat.”
Elfrink was als wethouder Wonen verantwoordelijk namens de gemeente Arnhem. Nadat de Gelderlander en de Arnhemsche Courant in meerdere artikelen uit de doeken deden hoe Elfrink toestond dat miljardair George Soros 83 miljoen winst kon maken op Arnhemse sociale huurwoningen, ligt Elfrink flink onder vuur.
Meerdere partijen vroegen het huidige college van B&W om opheldering. De gemeenteraad debateert vanavond over de kwestie.
Positieve zienswijzen
Het college van B&W weerspreekt de bewering van Elfrink dat de gemeente niets kon doen om de verkoop en de miljoenenwinst van Soros tegen te houden.
“De regels met betrekking tot het complexgewijs verkopen van huurwoningen door corporaties voorzien erin dat de Autoriteit Woningcorporaties (Aw) goedkeuring moet verlenen voor de verkoop.”
Elfrink heeft als wethouder twee positieve zienswijzen afgegeven aan de Autoriteit Woningcorporaties: een met betrekking tot de koper en een met betrekking tot de verkoper. De Autoriteit Woningcorporaties moet goedkeuring geven aan de verkoop. Met twee positieve zienswijzen van Elfrink, ziet de Autoriteit woningcorporaties geen reden de verkoop af te wijzen.
Elfrink ontkende aanvankelijk te vuur en te zwaard dat hij een positieve zienswijze had afgegeven.
“De gemeente heeft nooit ‘positief’ geadviseerd over de verkoop en ik als wethouder zeker niet”, meldde Elfrink in tien verschillende berichten op Twitter.
Elfrink hield zijn mond nadat de Arnhemsche Courant documenten in handen kreeg waaruit bleek dat Elfrink wel degelijk twee positieve zienswijzen had afgegeven
Naast het afgeven van negatieve zienswijzen, wijst B&W erop dat Elfrink een anti-speculatiebeding had kunnen afdwingen. Een anti-speculatiebeding is gebruikelijk bij dit soort transacties. Elfrink heeft dat niet gedaan.
“De redenen waarom de gemeente niet heeft aangedrongen op een anti-speculatiebeding hebben wij niet kunnen achterhalen”, meldt B&W in antwoord op vragen. Het huidige college meldt fijntjes dat zij dat bij een eventuele volgende verkoop van corporatiewoningen zeker zal doen.
Het college voegt daar aan toe dat zij bij een eventuele volgende verkoop de raad wil meenemen in het traject. Elfrink heeft dat bij de verkoop van de huurwoningen aan Soros niet gedaan.
Gedwongen verhuizing
Door de verkoop aan Soros en huurverhogingen die volgden, waren meerdere huurders afgelopen jaren gedwongen om te verhuizen. Dit was iets dat Elfrink als wethouder wist nog voor de verkoop van de sociale huurwoningen aan Soros rond was. In een vertrouwelijke collegenota in handen van de Arnhemsche Courant schrijft Elfrink:
“Wellicht stijgt een deel van de woningen boven de huurliberalisatiegrens of blijft een deel van de woningen niet beschikbaar voor lagere inkomens.”
Het is voor wethouder Elfrink in 2015 geen reden om een negatieve zienswijze te geven.
SP-fractievoorzitter heeft er in 2021 geen goed woord voor over:
“Bij een huurwoning van een belegger moet je als huurder minimaal een bepaald inkomen hebben, en bij een woning van een corporatie niet. Mensen met een laag inkomen komen vaak niet in aanmerking voor een beleggerswoning. Sociale beleggerswoningen zijn dan ineens niet meer zo sociaal.”
GroenLinks-raadslid Cyriel Prinsen heeft het opinie-artikel van Elfrink waarin hij terugkomt op de verkoop van de Arnhemse woningen door George Soros met verbazing gelezen.
“Er is bewust ruimte gemaakt voor deze vastgoedmagnaat ten koste van de Arnhemmers. Zonder hun belang te borgen. Dat is niet zoals het zou moeten zijn. Dat is niet sociaal. Het is zelfs onverantwoord te noemen. Gelukkig doen we dat in deze periode helemaal anders.”