ARNHEM – In Rozet wordt maandag 6 november een expositie geopend over Joodse Arnhemmers in de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van verhalen zoals “Louisa, van 10 jaar, was ooggetuige” wordt meer verteld over de Jodenvervolging in Arnhem.
(Door: Patrick Arink)
Neem het verhaal van Emmy. Emmy was zes jaar oud toen zij aan de hand van haar pleegouders op 25 september 1944 Arnhem verliet. De Slag om Arnhem was nog aan de gang en Arnhem werd geëvacueerd. Ergens in de buurt van Doetinchem vinden de pleegouders van Emmy onderdak bij een boer. Op een of andere manier ontdekt de boer dat Emmy Joods is.
“Haar moet ik niet”, zegt hij. “Zij moet weg.” Diezelfde dag nog haalt het verzet Emmy op en brengt haar onder in Gaanderen. Daar slaapt ze moederziel alleen in de lade van een kast. Emmy overleeft de oorlog.
Maar er waren vooral heel veel Joodse Arnhemmers die de oorlog niet overleefden. Voor de Tweede Wereldoorlog leefden er in Arnhem 2.300 Joodse mensen. Meer dan 1.500 Joodse Arnhemmers keerden na de oorlog niet meer terug.
Over het leven van Joodse Arnhemmers en de jodenvervolging wordt van 7 tot 19 november een expositie gehouden in Rozet. De expositie wordt komende maandag 6 november om 16.00 uur geopend door wethouder Bob Roelofs (Arnhem Centraal).
Daarna gaat hij in gesprek met gemeentelijk archeoloog Leo Smole over de vraag: ‘Hoe kan de geschiedenis van Joods Arnhem meer gaan leven in onze stad?’. Het Déjà VU-Kwartet verleent muzikale medewerking.
Op enkele dagen zijn er gidsen aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden: vrijdag 10 en zaterdag 11 november van 10.00-12.00 uur en 14.00 -16.00 uur, zondag 12 november van 13.00-16.00 uur.
Niets afgelasten!
Als gevolg van de gebeurtenissen in Israel en de Gaza-strook zijn veel Joodse organisaties in Nederland terughoudend in het organiseren van evenementen en herdenkingen.
Opperrabijn Binyomin Jacobs doet vandaag echter een klemmende oproep aan Joodse organisaties om geen evenementen af te gelasten.
“Hoe begrijpelijk dit ook moge zijn, het is en blijft een verkeerd signaal dat bij vele Joden herinneringen aan de jaren dertig oproept”, aldus opperrabbijn Jacobs.
Een krachtdadiger optreden tegen antisemieten zou volgens Jacobs een passender reactie zijn. Hij wijst daarbij op het optreden van de Franse en Duitse overheden die hebben gekozen voor een zero- tolerance- beleid.
In Arnhem hebben Joodse organisaties in overleg met burgemeester Marcouch besloten de jaarlijkse herdenking bij het Joods monument op 12 november aanstaande, gewoon door te laten gaan.