De opbouw van het Feestaardvarken in 2013 (Foto: ABT.)

Feestaardvarken maakt waarschijnlijk eerst plaats voor grasveld

/

ARNHEM – Nog twee weken en dan wordt het Feestaardvarken ontmanteld en weggetakeld van zijn plekje aan de Kortestraat in de Arnhemse binnenstad. Projectontwikkelaar Synchroon gaat op deze plek woningen bouwen. Voor het zover is, komt er waarschijnlijk een grasveld op de ligplek van het Feestaardvarken.

Dit antwoordde wethouder Roelofs (Arnhem Centraal) woensdagavond tijdens de raadsvergadering na een vraag van Nico Wiggers van de Arnhemse Ouderen Partij. Het Feestaardvarken wordt in de nacht van 11 op 12 juni weggehaald, maar het duurt nog even voor Synchroon op deze plek gaat bouwen.

Volgens de Arnhemse Ouderen Partij zou het een goede zaak zijn wanneer er tot die tijd gras ingezaaid zou worden op de ligplek van het Feestaardvarken.
Wethouder Roelofs was het daar roerend mee eens. Roelofs zei dat hij hierover al in gesprek is met Synchroon.

Als alles volgens plan verloopt, zal er pas komend jaar gebouwd worden door Synchroon. Dat betekent niet dat er in de tussentijds niets gebeurd. Zo zal er voor die tijd archeologisch onderzoek plaatsvinden en wordt de grond bouwrijp gemaakt.

Veel partijen in de gemeenteraad vinden het jammer dat het Feestaardvarken weg moet, maar tonen daar wel begrip voor. In 2013 gaf Synchroon toestemming om het Feestaardvarken tijdelijk op haar grond te plaatsen, tot het moment dat er met de bouw begonnen zou worden. Acht jaar na dato is dat nu het geval.

Fietsenstalling

Het Feestaardvarken van kunstenaar Florentijn Hofman is een cadeau van Burgers’ Zoo aan Arnhem ter ere van haar honderdjarig jubileum van de dierentuin. Na acht jaar intensief gebruik gaat het Feestaardvarken eerst in de revisie. In de tussentijd wordt door de kunstenaar, Burgers’ Zoo en de gemeente Arnhem gekeken welke nieuwe plek het kunstwerk in de stad krijgt.

Onder de naam Bartok Park wil Synchroon op de plek van het Feestaardvarken 55 woningen realiseren. Onder de woningen realiseert de gemeente een grote overdekte fietsenstalling.
De fietsenstalling krijgt 650 plaatsen en komt op de begane grond. Daardoor hebben fietsers geen last van hellingen, trappen en lange loopafstanden.

Met de komst van een fietsenstalling bij Rozet wordt een hardnekkig probleem in de binnenstad opgelost. Rozet trekt dagelijks ruim 2.000 bezoekers, waarvan een groot gedeelte op de fiets komt. Doordat er onvoldoende parkeerplek voor fietsen is, leidt dit vaak tot een overdaad van geparkeerde fietsen op het pleintje voor Rozet.