Het vernieuwde Stadsthester, gezien vanaf de singel. De oude entree is weer in oude luister hersteld. Aan de linkerkant de nieuwe kleine zaal.

FOTO’S: Dit is het voorlopig ontwerp voor het nieuwe Stadstheater

/

ARNHEM – Het duurt nog tot het najaar van 2027 voor het nieuwe Stadstheater weer open gaat. Achter de schermen is afgelopen tijd hard gewerkt aan het ontwerp. Daardoor is inmiddels duidelijk hoe het vernieuwde Stadstheater er precies uit komt te zien.

(Door: Patrick Arink)

Het ontwerp is van Braaksma & Roos Architecten. Dit architectenbureau is afgelopen jaar uit verschillende inzendingen gekozen. De keuze voor Braaksma & Roos is mede ingegeven door de ruime ervaring die dit architectenbureau heeft met het vernieuwen van een bestaand gebouw. En dat is precies waar ook bij het Stadstheater sprake van is.


Op bovenstaande illustratie is te zien dat een groot deel van het Stadstheater gesloopt wordt. Eigenlijk blijft alleen het klassieke hoofdgebouw uit de jaren dertig in tact. Alle andere bebouwing verdwijnt.


Daarvoor in de plaats komt een nieuwe kleine zaal, die naast het bestaande gebouw wordt geplaatst. Ook de toneeltoren wordt vervangen. Het dak van het vernieuwde gebouw wordt gebruikt voor wateropslag in natte perioden. Daarmee wordt de geplande Stadsoase aan de achterkant van het Stadstheater gevoed tijdens droogte.

Het gebouw dat je op bovenstaande illustratie naast de Waalse kerk achter het theater ziet staan, is nieuwbouw die gepland is voor Oostpool en Introdans. Hierover is nog geen besluit genomen, maar de verwachting is dat er later dit jaar over besloten gaat worden door de gemeenteraad.


De bestaande grote zaal blijft behouden, maar ondergaat een complete metamorfose. Het is de bedoeling dat de zaal weer de grandeur krijgt die hij had in de jaren dertig bij de opening. De art deco-uitstraling wordt versterkt, de balkons worden aangepast en de stoelen worden anders ingedeeld.
“Een modern theater met een klassieke sfeer, die past bij haar geschiedenis”, aldus de architecten.


Vanaf het eerste balkon is dit zoals de zaal eruit komt te zien. Hieronder zie je hoe het er tot nu toe uitzag…


Aan de achterkant van het Stadstheater komt een nieuwe ingang. Die geeft bovendien een entree tot de Stadsoase die rondom de Waalse kerk is gepland.
De gemeente is van plan om ook de Jansbeek door het park achter het vernieuwde theater te laten stromen.

Eind dit jaar wordt het definitieve ontwerp gepresenteerd. Dat ontwerp zal alleen op kleine details afwijken van het voorlopige ontwerp dat er nu ligt. Nadat het definitieve ontwerp is goedgekeurd, wordt gezocht naar een aannemer. Die moet vervolgens hard aan de slag om de deadline van Q3 2027 te halen.

De totale kosten van de vernieuwing van het Stadstheater bedragen 73 miljoen euro. Zoals het er nu naar uitziet, worden er geen extra kostenoverschrijdingen verwacht.