Het oude zwembad Valkenhuizen, voor de sluiting.

Gemeente Arnhem oogst zwembad

/

ARNHEM – Het nieuwe zwembad Valkenhuizen is alweer vier maanden in bedrijf. Maar wat doe je dan met het oude zwembad? “Oogsten!”, zegt de gemeente Arnhem. “Wij slopen niet, wij oogsten.”

De gemeente wil met de sloop van zwembad Valkenhuizen een stap zetten in de richting van een circulaire eceonomie. In een circulaire economie verliezen grondstoffen zomin mogelijk waarde, waardoor we grondstoffen hergebruiken en er geen afval ontstaat.

Het doel van de overheid om in 2050 volledig circulair te zijn, is nog ver weg. Op dit moment wordt naar schatting 90 procent van de grondstoffen niet hergebruikt. Tijd dus om het goede voorbeeld te geven, aldus de gemeente Arnhem.

Het oude zwembad wordt daarom stukje bij beetje uit elkaar gehaald. De glijbaan, balustrade, stalen balken, kledingkastjes, kozijnen en deuren: allemaal worden ze gedemonteerd en ergens anders weer hergebruikt.

Zo wordt bijvoorbeeld een deel van de staalprofielen toegepast in de nieuwe sporthal aan de Middachtensingel en een deel wordt gebruikt bij de renovatie van bruggen in Arnhem.

Als de sloop is afgerond liggen de zwembaden en de kelders open. Dit wordt gebruikt als waterdepot van ongeveer 5 miljoen liter. In dit depot zal water opgeslagen worden wat van het sportcomplex komt en met dit water worden in droge tijden de sportvelden besproeid zodat dit niet meer met schoon grondwater hoeft te gebeuren.

“Als het waterdepot klaar is heeft het een betonnen dek waarop een parkeerplaats wordt aangelegd. Zo zal het waterdepot niet storend zijn voor de openbare ruimte en is er weer voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen”, belooft de gemeente.

Wethouder Jan van Dellen (VVD): “Ik ben ontzettend blij dat we het oude zwembad een belangrijke functie hebben kunnen geven voor de stad. Zonder dat je het door hebt worden de materialen op meerdere plekken ingezet. We doen hiermee iets terug voor de stad en zorgen voor een oplossing voor onze schaarse grondstoffen. Dit zal zeker niet het laatste circulaire project zijn in Arnhem!”

Vorige artikel

Longread: “Get em out!” Meer dan honderd Britse paratroopers ontsnappen over de Nederrijn

Volgende artikel

Nieuw boek over Vitesse: Vitesse in de jaren tachtig

Tip: