Vitesse-trainer Bdert Jacobs wordt op de schouders gehesen nadat Vitesse kampioen wordt in de Eerste Divisie.

Nieuw boek over Vitesse: Vitesse in de jaren tachtig

ARNHEM – Voor de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles werd gisteren in de Gelredome het boek Vitese in de jaren tachtig gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd door schrijver Ferry Reurink overhandigd aan Roel Smand. Roel Smand is degene die in de jaren tachtig de meeste wedstrijden voor Vitesse speelde.

De jaren tachtig van de vorige eeuw waren woelige jaren voor Vitesse. Het decennium begon in 1980 dramatisch met degradatie naar de Eerste Divisie. De ellende werd in de jaren erna alleen maar erger. In 1985 eindigde Vitesse als een na laatste in de Eerste Divisie.

Een faillissement werd in dat jaar op het laatste moment voorkomen.

Maar vanaf het seizoen 1985-1986 werd alles anders. De weg omhoog werd ingezet en in 1989 promoveerde Vitesse onder leiding van de legendarische trainer Bert Jacobs naar de Eredivisie.

Het elftal waarmee Vitesse kampioen werd, telt illustere namen: Mister Vitesse Theo Bos natuurlijk. Een jonge Edward Sturing en John van den Brom, Martin Laamers, Jurrie Koolhof en keeper Raymond van der Gouw. Hij was in 1989 de minst gepasseerde keeper in het gehele Nederlandse profvoetbal.

Over dit enerverende decennium heeft Ferry Reurink nu een boek geschreven. Het is inmiddels het derde boek van Ferry Reurink over Vitesse. Het boek staat vol bijzondere verhalen en fraai, deels nog nooit gepubliceerd, beeldmateriaal.

Vitesse in de jaren tachtig wordt uitgegeven bij uitgeverij Kontrast. Het boek kost €16,95 en is te verkrijgen via de (online) boekhandel.