Gemeente gaat overlast daklozen in parkeergarages te lijf

/

ARNHEM – De gemeente gaat meer doen om de overlast door dak- en thuislozen in parkeergarages tegen te gaan. Wethouder Maurits van de Geijn (Volt) antwoordde dit woensdagavond tijdens de raadsvergadering op vragen van de VVD.

De overlast in de parkeergarages in Arnhem loopt de spuigaten uit, aldus VVD-raadslid Alwin van Engelenburg.

“De daklozen richten de parkeerplaatsen maar vooral de trappengaten in als slaapplaats met dekens, luchtbedden, slaapzakken en soms zelfs met tentjes. Plassen, poepen, drugs gebruiken: het is iedere ochtend een ongelofelijke rommel. Er vinden brandjes plaats doordat er eten wordt opgewarmd, matrassen in brand vliegen, of doordat er binnen wordt gerookt. Regelmatig gaan de daklozen ook onder auto’s liggen vanwege de vrijkomende warmte van de motor, dit met grote gevaren tot gevolg.”

Met name in de Musis parkeergarage en de garage bij Arnhem Centraal is het raak. Een groep van ongeveer daklozen gebruikt met name deze garages als overnachtingsplek. Van Engelenburg wilde van de wethouder weten wat hij eraan gaat doen om de problemen tegen te gaan.

Van de Geijn liet weten dat hij al bezig is om de problemen op te lossen. Zo heeft de gemeente al goed in kaart om wat voor daklozen het gaat. Volgens de gemeente gaat het hier vooral om arbeidsmigranten uit midden- en oost-Europa die geen vaste verblijfsplaats hebben.

Wethouder Van de Geijn wil via extra cameratoezicht en door toezichthouders met honden de overlast in de parkeergarages tegengaan.
Via Twitter liet Van de Geijn weten dat de overlast van daklozen niet aan hen ligt, maar aan hun dakloosheid.
“Overlast proberen we aan te pakken, maar bedenk: Daklozen zijn mensen. Zij verdienen respect en waardering.”