Gemeente is eruit: AKU Fontein wordt opgeknapt, maar voorlopig geen Jansbeek op Gele Rijdersplein

ARNHEM – Al jarenlang wordt gesproken over het opknappen van het Gele Rijdersplein. Het ene na het andere plan passeerde revue voor het werd afgeschoten of in een la verdween. Maar nu lijkt het er toch werkelijk van te komen.

De oude HBS zou weer gebouwd worden. Van de AKU Fontein zou een ijsbaan gemaakt worden. Halverwege het plein zou een roomdivider komen. Deze en nog veel meer plannen werden afgelopen jaren voorgesteld om het verpauperde Gele Rijdersplein nieuw elan te geven.

Het kwam er allemaal niet van, onder andere doordat de AKU Fontein een aantal jaren geleden bestempeld werd tot Rijksmonument. Wethouder Roelofs (Arnhem Centraal) komt nu met een voorstel dat bescheiden van opzet is. Alleen de goedkeuring van de gemeenteraad staat uitvoer nog in de weg.

De AKU Fontein, inclusief de pergola worden in oude glorie hersteld. Onder de pergola wordt een overdekte fietsenstalling aangelegd en de achterkant van de pergola wordt opengemaakt zodat de pergola dienst kan doen als podium bij evenementen.

Geen Jansbeek

Wethouder Roelofs had het liefst gezien dat ook de Jansbeek weer over het Gele Rijdersplein zou stromen. De gemeente heeft daar in 2018 900.000 euro voor gereserveerd.

De totale kosten om de Jansbeek terug te brengen bedragen ongeveer 2,5 miljoen euro. De gemeente rekende op een bijdrage van de provincie en het Waterschap. Maar zowel de provincie als Waterschap Rivierenland weigeren de knip te trekken om de plannen met de Jansbeek op het Gele Rijdersplein mogelijk te maken.

Wethouder Roelofs hoopt echter dat er in de toekomst toch middelen gevonden worden om de Jansbeek aan te leggen op het plein. Om die reden is daar in de plannen rekening mee gehouden.

Fietsenstalling

De fietsenstalling wordt half-verdiept aangelegd onder de pergola. De vloer van de pergola wordt daarvoor ongeveer 60 centimeter verhoogd. De hoogte van de vloer is daarbij gelijk aan de hoogte van de huidige keermuren rondom de Aku-fontein.

De basaltmuur aan de zuidzijde van de pergola wordt verschoven richting het Jansplein. Achter deze muur komt een hellingbaan die toegang biedt tot de fietsenstalling.

Door de vloer onder de pergola te verhogen ontstaat er een podium aan de achterkant van de pergola. Een aantal jaren geleden werd dit deel van het Gele Rijdersplein al autovrij gemaakt en voorzien van een groot grasveld. Het is de bedoeling om hier (kleinschalige) evenementen te organiseren.

Impressie van de AKU Fontein na de aanleg van de fietsenstalling. (Illustratie: Poelman Reesink.)
Vorige artikel

Documenten bewijzen: Elfrink spreekt niet de waarheid over Soros-woningen

Volgende artikel

Hommeles bij Arnhem Centraal, alweer

Tip: