Fractie en fractievolgers van Arnhem Centraal in 2018. (Foto: Arnhem Centraal.)

Hommeles bij Arnhem Centraal, alweer

/

ARNHEM – Het is weer eens onrustig bij Arnhem Centraal. Twee van de drie bestuursleden hebben hun functie neergelegd na een conflict met de fractie van de lokale partij.

(Door: Patrick Arink)

In een brief aan de leden schrijven voorzitter Jan de Vos en penningmeester Petra Rikken dat zij met onmiddellijke ingang hun functie neerleggen. De twee bestuursleden kwamen tot hun besluit na een brief van de fractie over het functioneren van het bestuur.
“Hierdoor is een onwerkbare situatie ontstaan. Wij betreuren dat het nodig is om deze stap te zetten”, schrijven de opgestapte bestuursleden aan de leden.

Zowel fractievoorzitter Lea Manders als oud-voorzitter Jan de Vos geven aan dat van hooglopende ruzie geen sprake is.

Manders: “Jan en Petra zijn allebei druk met veel dingen. Daardoor is veel bestuurswerk blijven liggen. Financieel, de ledenadministratie, het organiseren van bijeenkomsten. Noem maar op. We hebben afgelopen jaar bijvoorbeeld geen ALV gehad. Als fractie hebben we een brief geschreven aan het bestuur waarin we aangaven dat we meer nodig hebben, zeker in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar.”

De brief van de fractie was voor Jan de Vos en Petra Rikken reden om hun functie neer te leggen.
“Maar”, zegt De Vos: “Ik blijf gewoon lid van Arnhem Centraal. We zijn en blijven voorstander van een sterke lokale partij.”

De twee opgestapte bestuursleden roepen leden in de brief op om zich aan te melden als bestuurslid.
“We zullen zorg dragen voor een goede overdracht aan de nieuwe bestuursleden.”

Criticasters

Het is niet voor het eerst dat Arnhem Centraal actieve leden kwijtraakt. Afgelopen jaren verloor de partij maar liefst drie fractievolgers. Die hebben zich sindsdien ontpopt tot de grootste criticasters van de partij. Alle problemen in de wereld zijn dan misschien niet de schúld van Arnhem Centraal; de drie vertrokken fractievolgers proberen de partij er via hun social media-accounts wel verantwoordelijk voor te houden.

Pascal Obma en Bram Derix stapten zelf op. Martijn van Butselaar werd weggestuurd.
Manders: “Hij was ondertussen ook actief voor Code Oranje. We vonden bovendien dat de toon van zijn uitingen niet past bij Arnhem Centraal.”

Martijn van Butselaar maakt zich op social media vrolijk dat twee van de drie bestuursleden van Arnhem Centraal nu zijn opgestapt.
“Alleen al in deze periode stappen drie fractievolgers op of worden er zonder pardon uitgeflikkerd. Nu is het de beurt aan het bestuur. De mes in je rug partij.”

Jan de Vos: “Tja, Martijn. Hij zal niet nalaten om onze partij nog verder te beschadigen.”

Arnhem Centraal heeft drie zetels in de Arnhemse gemeenteraad. De partij trad vorige maand toe tot het college van B&W nadat D66 uit de coalitie werd gezet.