Wethouder Bob Roelofs (Arnhem Centraal) beantwoordt vragen van PVV-raadslid Coen Verheij. Roelofs is als wethouder onder meer verantwoordelijk voor afval. (Foto: Henk Eggink.)

Gemeenteraad besluit tot het afschaffen van diftar

/

ARNHEM – Arnhem stopt met diftar. Nadat 53,4 procent van de Arnhemmers bij het afvalreferendum tegen diftar stemde, nam een meerderheid van de gemeenteraad gisteravond de uitslag van het referendum over. Het is aan de nieuwe wethouder Bob Roelofs om te komen met een voorstel hoe het nu verder moet.

Na jarenlange discussie en drie jaar voorbereiding moet de gemeenteraad bakzeil halen. Minder dan een jaar na de invoering van diftar neemt Arnhem afscheid van het systeem waarbij betaald moet worden voor iedere zak restafval.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van diftar. Toch hadden de meeste partijen voorafgaand aan het referendum aangegeven dat ze de uitslag van het referendum zouden volgen, ongeacht de uitslag. Gisteravond was het zover.

Nieuw afvalbeleid

Toen het initiatiefvoorstel van de SP om te stoppen met diftar in stemming werd gebracht, stemden alleen GroenLinks, CDA en de Partij voor de Dieren vóór diftar.
“Een meerderheid van de Arnhemmers stemde weliswaar tegen diftar, maar dat zijn over het algemeen niet de mensen die stemmen voor de Partij van de Dieren”, motiveerde fractievoorzitter Leo de Groot zijn keuze.

Mark Coenders (GroenLinks) verklaarde dat zijn partij ervan overtuigd blijft dat diftar het beste systeem is om iets aan de enorme afvalberg te doen. Om die reden stemde ook GroenLinks voor diftar.

De vraag is hoe het nu verder gaat.
“We zien graag een afvalbeleid dat zowel voor de ja-stemmers als de nee-stemmers goed werkt”, vatte Rebin Maref (VVD) de mening van de gemeenteraad samen.

Een voorstel voor nieuw afvalbeleid in Arnhem zal komen uit de koker van Bob Roelofs, die gisteravond werd geïnstalleerd als wethouder. Naast onder meer jeugd, onderwijs en evenementen krijgt de wethouder van Arnhem Centraal ook afvalbeleid in zijn portefeuille.

Geen applaus van D66

Bob Roelofs neemt namens Arnhem Centraal de plaats in van wethouder Hans de Vroome (D66). Aan het begin van de vergadering had de gemeenteraad met een staande ovatie afscheid genomen van de vertrekkende D66-wethouder. Arnhem Centraal treedt toe tot de coalitie nadat de coalitiepartijen GroenLinks, VVD en PvdA de samenwerking met D66 opzegden.

De coalitiepartijen hekelen al drie jaar lang de “negatieve toon en houding” van D66. Die leidde in 2019 ook al tot een breuk, maar nadat D66 beterschap beloofde werd de breuk destijds gelijmd.

Dat er weinig veranderd is in de toon en houding van D66, bleek gisteravond na de benoeming van Bob Roelofs als wethouder. Terwijl de hele gemeenteraad de nieuwe wethouder met applaus begroette, bleef het stil in de D66-bankjes. Geen applaus van D66.

Fractievoorzitter Mattijs Loor van D66 vond het zelfs nodig om als enige raadslid meteen na de voordracht weer te gaan zitten.

Vorige artikel

Geen totaal vuurwerkverbod in Arnhem

Volgende artikel

Rotzooi in Sonsbeek is landelijk nieuws

Tip: