Gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel weg bij gemeente Arnhem

/

ARNHEM – Gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel vertrekt bij de gemeente Arnhem. Van Wuijtswinkel heeft een nieuwe baan gevonden. De gemeentesecretaris zat al enkele maanden ziek thuis nadat hij verantwoordelijk werd gehouden voor het achterhouden van het discriminatierapport.

Als gemeentesecretaris was Van Wuijtswinkel verantwoordelijk voor het Arnhemse ambtenarenapparaat. De universiteit van Tilburg concludeerde in een onderzoek dat er bij de gemeente Arnhem een gebrek is aan diversiteit bij het personeelsbeleid.

Van Wuijtswinkel en concerndirecteur Stef Schuijt waren het niet eens met de conclusie van de onderzoekers. Zij hielden het rapport achter. Door vasthoudendheid van ChristenUnie-raadslid Nathalie Neede kwam het rapport uiteindelijk toch tevoorschijn.

De wethouders Martien Louwers (PvdA, Inclusie) en Jan van Dellen (VVD, Personeelsbeleid) kwamen daardoor in grote problemen. Louwers overleefde maar nipt een motie van wantrouwen. Als wethouder was zij bestuurlijk verantwoordelijk.

Na de ophef over het discriminatierapport, zaten Van Wuijtsinkel en Schuijt ziek thuis. Schuijt vond al eerder een nieuwe baan. Nu vertrekt ook Van Wuijtswinkel bij de gemeente Arnhem.

Naast verantwoordelijkheid voor het achterhouden van het discriminatierapport was Van Wuijtswinkel eerder al omstreden vanwege een werkbezoek aan Saoedi-Arabië in 2019. Saoedi-Arabië schendt mensenrechten. Om die reden mijden veel gemeenten een bezoek aan het land.

Saillant detail is bovendien dat de kosten voor de dienstreis van Van Wuijtswinkel werden betaald door Saoedi-Arabië, en niet door de gemeente Arnhem. Het is bij de gemeente Arnhem niet toegestaan dat dienstreizen door derden worden betaald.

In een persbericht meldt wethouder Jan van Dellen dat de partijen “in goed overleg” uit elkaar gaan.
“We hebben samen geconstateerd dat er een verschil in visie bestaat over de ambtelijke en bestuurlijke samenwerking”, aldus Van Dellen.

Met het vertrek van zowel gemeentesecretaris Van Wuijtswinkel als loco-secretaris Schuijt zit de gemeente Arnhem op dit moment zonder ambtelijke top. Voor beide functies worden nu kandidaten gezocht.

Vorige artikel

Stadsvilla Sonsbeek op zoek naar terras

Volgende artikel

Oplossing in zicht voor overlast Rijnkade

Tip: