Grand café Metropole stopt ermee

/

ARNHEM – En weer sluit een bekende Arnhemse horecazaak haar deuren. Vandaag werd bekend dat Grand café Metropole aan de Steenstraat met onmiddellijke ingang haar deuren sluit. Het is waarschijnlijk niet de laatste horecagelegenheid in Arnhem die het voor gezien houdt. Veel horecabedrijven hebben het moeilijk.

Via een kort bericht op haar Facebookpagina laat Metropole weten dat de zaak ermee stopt.
“We hebben de moeilijke beslissing genomen om met onmiddellijke ingang de deuren van Metropole definitief te sluiten. We danken onze zakelijke relaties voor de samenwerking en speciaal onze gasten voor jullie bezoek en gezelligheid.”

Het bericht over de sluiting van Metropole komt niet als een verrassing. In horecakringen was al een tijdje bekend dat Metropole het moeilijk had. Het café-restaurant stond al een tijd te koop.

Het is een veeg teken dat niet alleen kleinere cafés, maar ook bekende en iconische horecazaken in Arnhem het loodje leggen. Een korte blik op de website Horecasite.nl laat zien dat veel bekende horecagelegenheden in Arnhem te koop staan.

Hotel-restaurant Bizar Bazar ging al een keer failliet en wordt nu voor 3,3 miljoen euro aangeboden. Restaurant Ark van Noach aan de Rijnstraat, Italiaans restaurant Gavius in de Spijkerbuurt, brasserie Thialf en café Babo: ze staan allemaal te koop.

Vier redenen

Aan het eind van de coronaperiode, begin dit jaar, was de verwachting dat de horeca het dit jaar goed zou doen. Het pakte anders uit. Overal in Nederland zijn horeca-ondernemers gedwongen om de deuren te sluiten. Volgens ING, die daar onderzoek naar deed, zijn daar vier redenen voor aan te wijzen.

Allereerst hebben veel horeca-ondernemers tijdens de corona-periode flink moeten interen op hun reserves. Veel ondernemers hebben geld moeten lenen. Die leningen moeten voor een deel nu terugbetaald worden.

Consumenten zijn zich na de coronapandemie anders gaan gedragen. Ook dat speelt een rol. Mensen gaan minder vaak de deur uit, mede doordat online eten bestellen een vlucht heeft genomen in coronatijd.

Bovendien hebben veel horecazaken last met het vinden van (goed) personeel. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat veel mensen kiezen voor werk dat beter betaalt dan de horeca kan bieden.

Tot slot hebben veel horecazaken last van de gestegen energieprijzen. Na de agrarische sector en de industrie is de horeca de sector met het hoogste energieverbruik. Wat verder meespeelt is dat leveranciers de prijsstijgingen waar zij mee te maken doorberekenen aan de horeca. Die kan vervolgens niets anders doen dan de prijzen verder te verhogen, hetgeen leidt tot minder gasten en dus minder omzet.

“Dat alles betekent dat de winstgevendheid van horecabedrijven onder druk staat”, concludeert ING.