Oud-museumdirecteur Liesbeth Brandt Corstius overleden

/

ARNHEM – Afgelopen vrijdag is oud-directeur Liesbeth Brandt Corstius van Museum Arnhem overleden. Brandt Corstius was tussen 1982 en 2000 directeur van het museum. Liesbeth Brandt Corstius was al geruime tijd ziek.

Liesbeth Brandt Corstius is samen met oud-directeur Pierre Janssen waarschijnlijk de directeur die het meeste invloed heeft gehad in de ontwikkeling van wat bij haar aanstelling in 1982 nog het Gemeentemuseum heette. Het is Brandt Corstius die de naam van het museum veranderde in Museum voor Moderne Kunsten Arnhem.

Als directeur van het museum aan de Utrechtseweg was Brandt Corstius haar tijd ver vooruit. Liesbeth Brandt Corstius was een pionier waar het ging om het aankopen en tonen van vrouwelijke kunstenaars. Ze vond dat 50 procent van alle kunst in het museum van vrouwen moest zijn.
In 1994 ontving Brandt Corstius de Aletta Jacobs Prijs voor haar inzet voor vrouwelijke kunstenaars.

Na haar studie Kunstgeschiedenis werkte Brandt Corstius jarenlang als conservator bij museum Boymans van Beuningen voor zij directeur werd in Arnhem. Nadat zij achttien jaar lang directeur was in Arnhem, was zij regelmatig op tv te zien in kunstprogramma’s, waaronder het tv-programma Kunstblik.

Na haar pensioen verzette zij zich samen met andere prominente Arnhemmers zoals Bob Roelofs en Paul Baeten tegen de plannen om het museum te verplaatsen naar het Kunstencluster dat in het kader van Rijnboog in de binnenstad gerealiseerd moest worden.

Liesbeth Brandt Corstius stamt uit een beroemde familie. Haar broer Hugo Brandt Corstius stond bekend als scribent die onder verschillende pseudoniemen columnist was in verschillende bladen. Zijn zoon Jelle Brandt Corstius is tv-maker en schrijver.

Liesbeth Brandt Corstius werd 81 jaar.

Vorige artikel

Het is kielekiele voor het pontje naar de Stadsblokken

Volgende artikel

Bridge to Liberation terug aan de Rijnkade

Tip: