Het is zover: het feesthoedje en de staart zijn er al af

ARNHEM – Vandaag is een begin gemaakt met het ontmantelen en afvoeren van het Feestaardvarken. Het populaire kunstwerk in het centrum van Arnhem moet verdwijnen om plaats te maken voor woningen. Vrijdag worden de andere onderdelen van het Feestaardvarken weggehaald.

Het kunstwerk, een cadeau van Koninklijke Burgers’ Zoo aan de stad, wordt tijdelijk opgeslagen in de dierentuin. Daar zal het Feestaardvarken weer hersteld worden. Het beeld krijgt een nieuwe verflaag en beschadigingen aan de constructie worden gerepareerd.

Pas wanneer het Feestaardvarken uit elkaar is gehaald, is duidelijk wat precies aan onderhoud nodig is en hoe lang het onderhoud gaat duren. Burgers’ Zoo heeft aangegeven dat rekening gehouden moet worden met een jaar of langer.

Veel Arnhemmers vinden het jammer dat het Feestaardvarken verdwijnt van zijn huidige plek, midden in de stad. Had het beeld nou écht niet op deze plek kunnen blijven liggen?

De SP stelde er raadsvragen over aan het college van B&W.
“Vanaf het eerste moment is duidelijk geweest dat de aanwezigheid het aardvarken op deze plek tijdelijk was en dat het kunstwerk eigendom was en bleef van Burgers Zoo”, schrijft B&W in haar antwoord aan de SP.

“Het aardvarken ligt er inmiddels al een paar jaar langer dan oorspronkelijk de bedoeling was. Het feestaardvarken kan niet langer blijven liggen omdat het dringend onderhoud nodig heeft. Bovendien is de grond waarop het kunstwerk ligt niet in bezit van de gemeente. De grond is van projectontwikkelaar Synchroon en bedoeld voor woningbouw.”

Tekst loopt verder onder foto.

De kop is eraf. Nouja, de kop nog niet, maar het feesthoedje wel. (Foto: Richard Derks.)

Veel Arnhemmers hebben afgelopen tijd suggesties aangedragen waar het Feestaardvarken in Arnhem moet terugkeren. Ook de SP doet een duit in het zakje.
“Is bijvoorbeeld de Gele Rijdersplein een geschikte locatie”, wil de SP weten.

De gemeente herhaalt wat Florentijn Hofman eerder al in een gesprek met de Arnhemsche Courant zei:
“In de komende periode wordt het gesprek over een nieuwe plek opgepakt. De gemeente heeft hier slechts beperkt zeggenschap over, aangezien het kunstwerk niet van de gemeente is.”

Een voorstel waar het Feestaardvarken komt te liggen, is in eerste instantie aan Burgers’ Zoo als eigenaar van het kunstwerk. De gemeente benadrukt dat er nog ruim voldoende tijd is.

“Het onderhoud van het feestaardvarken vergt minstens een jaar. Er is daardoor voldoende tijd voor een gesprek over een nieuwe plek.”

Hieronder: Florentijn Hofman weet ook niet waar het Feestaardvarken komt te liggen, zei hij in gesprek met Wendo Kroon en Patrick Arink van de Arnhemsche Courant.

Vorige artikel

Tijdelijke gemeentesecretaris aangesteld om ambtelijke top gemeente te versterken

Volgende artikel

Hoeveelheid afval naast de containers lijkt terug te lopen

Tip: