Tijdelijke gemeentesecretaris aangesteld om ambtelijke top gemeente te versterken

/

ARNHEM – De gemeente Arnhem heeft Jan Herman de Baas aangesteld als tijdelijke gemeentesecretaris. De Baas blijft in functie tot de vacature definitief is ingevuld. Een tijdelijke invulling was nodig omdat de huidige gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel een nieuwe baan heeft gevonden.

Loco-secretaris Stef Schuijt vond al eerder een nieuwe baan en is eveneens vertrokken bij de gemeente Arnhem.

De taken van Van Wuijtswinkel en Schuijt werden afgelopen periode tijdelijk waargenomen door Pieter Altena. Nu Jan Herman de Baas in Arnhem aan de slag gaat als tijdelijke gemeentesecretaris, zal Altena tijdens de interim-periode als tweede directielid fungeren.

Met Jan Herman de Baas als gemeentesecretaris heeft Arnhem iemand in huis die zijn sporen verdiend heeft. De Baas was afgelopen half jaar interim-directeur bij het IPO. Het IPO behartigt de gezamenlijke belangen van de twaalf provincies in Den Haag.

Eerder was De Baas interim gemeentesecretaris bij verschillende gemeenten en was hij interim provinciesecretaris van Zuid-Holland en Utrecht.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Marcouch dat er bij de definitieve invulling van de functie wordt gekeken naar achtergrond.
“Onze ambitie om ook in de functies voor de ambtelijke top een afspiegeling te zijn van de stad als het gaat om mensen met een niet-westerse achtergrond en mensen met een (arbeids)beperking vormt hierbij het uitgangspunt”, schrijft Marcouch met enig gevoel voor understatement.

Discriminatierapport

Met het aanstellen van Jan Herman de Baas keert de rust weer enigszins terug binnen het stadhuis in Arnhem. Arnhem kwam zonder ambtelijke top te zitten doordat Van Wuijtswinkel en loco-secretaris Stef Schuijt zich een paar maanden geleden allebei ziek meldden nadat zij verantwoordelijk werden gehouden voor het achterhouden van het discriminatierapport.

Als gemeentesecretaris was Van Wuijtswinkel verantwoordelijk voor het Arnhemse ambtenarenapparaat. De universiteit van Tilburg concludeerde in een onderzoek dat er bij de gemeente Arnhem een gebrek is aan diversiteit bij het personeelsbeleid.

Van Wuijtswinkel en concerndirecteur Stef Schuijt waren het niet eens met de conclusie van de onderzoekers. Zij hielden het rapport achter. Door vasthoudendheid van ChristenUnie-raadslid Nathalie Neede kwam het rapport uiteindelijk toch boven tafel.

De wethouders Martien Louwers (PvdA, Inclusie) en Jan van Dellen (VVD, Personeelsbeleid) kwamen daardoor in grote problemen. Louwers overleefde maar nipt een motie van wantrouwen. Als wethouder was zij bestuurlijk verantwoordelijk.

Vorige artikel

Winkelbezoek Arnhem stijgt, maar is nog lang niet op het oude niveau

Volgende artikel

Het is zover: het feesthoedje en de staart zijn er al af

Tip: