ARNHEM – “Hoeveel Arnhemse kinderen zijn uit huis geplaatst door de toeslagenaffaire?” Dat is wat de SP wil weten van het college van B&W. Gisteren werd bekend dat tussen 2015 en 2020 ruim 1.100 kinderen van ouders gedupeerd door het toeslagenschandaal in Nederland uit huis zijn geplaatst.
“Achter de cijfers gaat onnoemelijk veel leed schuil”, schrijft de Arnhemse SP-fractie in schriftelijke vragen. “Deze gezinnen zijn al gedupeerd door toedoen van de overheid, en het lijkt erop dat kinderen, mede door de gevolgen van het toeslagenschandaal, uit huis geplaatst zijn.”
Omdat de gemeente bij de eerste ingang is voor gedupeerde ouders, wil de SP nu weten om hoeveel kinderen in Arnhem het gaat. Indien de gemeente niet weet om hoeveel kinderen het gaat, wil de SP dat dit met spoed wordt uitgezocht.
Ook de SP-fractie in de Tweede Kamer maant de overheid tot spoed. Tweede Kamerlid Peter Kwint:
“Tot op de dag van vandaag ligt er geen plan om waar mogelijk die kinderen weer terug in het gezin te krijgen. Net als bij de terugbetalingen gaat alles zo fucking traag. Dat plan had er al moeten liggen. Net als een overzicht vanaf 2005 in plaats van 2015. Wat een ellende.”
Omdat de toeslagenaffaire al veel langer speelt, vermoedt de SP dat er ook tussen 2005 en 2015 kinderen in Arnhem uit huis zijn geplaatst. De SP wil dat de gemeente ook daarnaar kijkt.
De partij wil dat de gemeente er alles aan doet om ervoor te zorgen dat deze kinderen zo snel als mogelijk weer terug naar huis kunnen. Bovendien wil de SP dat de ouders financieel gecompenseerd worden voor het onterechte leed dat hen is aangedaan.
De Belastingdienst schat in dat meer dan 300 Arnhemse gezinnen zijn gedupeerd door de toeslagaffaire. De getroffen gezinnen krijgen een compensatieregeling aangeboden, maar de gemeente Arnhem schat in dat dit in veel gevallen onvoldoende is. Om die reden heeft de gemeente al een meldpunt voor gedupeerde ouders in het leven geroepen.
Gedupeerde ouders kunnen hier hulp krijgen wanneer er problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen.
Een van die ouders is Tim Kemphuis uit de Geitenkamp.
Door de hulp heb ik ruimte gekregen om mijzelf weer te vinden”, vertelt hij in een video op de site van de gemeente Arnhem. “Je wordt er fysiek gewoon ziek van.”
Tim klopte aan bij het meldpunt:
“Ik sta er niet meer alleen voor. En dat is erg prettig.”