Met of zonder punten: onze clubliefde is echt! (Foto: Vitesse.)

Schrödingers voetbalclub is zowel springlevend als morsdood

/

ARNHEM – Voetbalclub Vitesse is morsdood. De club heeft te weinig tijd om orde op zaken te stellen voordat de KNVB de proflicentie afpakt. Vitesse is springlevend. Onder leiding van de nieuwe trainer John van den Brom is crowdfunding gestart onder het motto “onze clubliefde is echt”.

(Door: Patrick Arink)

De licentiecommissie van de KNVB heeft Vitesse tot 17 mei de tijd gegeven om financieel orde op zaken te stellen. De club moet dan én een bank hebben, én een accountant, én een sluitende begroting voor komend jaar, én een oplossing voor de schuld van 18,9 miljoen, én een nieuwe eigenaar.

Om meteen iedere misvatting weg te nemen: dat gaat niet lukken. Volgens interim-directeur Edwin Reijntjes is de kans levensgroot dat Vitesse haar proflicentie kwijtraakt. Want: “De deadline van 17 mei wordt in principe niet gehaald.”

Volgens Reijntjes heeft Vitesse als dat gebeurt altijd nog de mogelijkheid om beroep aan te tekenen en om naar de rechter te stappen. Maar of dat zin heeft zolang een van de financiële obstakels nog op het pad ligt, kun je je afvragen. Vooralsnog heeft de licentiecommissie van de KNVB alle reden om de proflicentie van Vitesse in te trekken.

Crowdfunding

Maar volgens Reijntjes schaakt Vitesse op dit moment op meerdere borden. Het oplossen van de financiële en bestuurlijke puinhopen is één van die schaakborden. Laten zien dat Vitesse leeft en alleen al om die reden niet mag verdwijnen is een van de andere schaakborden.

Om die reden is gisteren een nieuwe crowdfundingsactie opgezet. Onder de naam ‘Voor Geel-Zwart’ kunnen particulieren en bedrijven geld doneren om de club overeind te houden.
“Hiermee hopen we aan alles en iedereen in Nederland te laten zien dat Vitesse leeft”, aldus trainer John van den Brom. “Daarnaast hebben we de opbrengsten ook keihard nodig. Dit is het moment om de club te steunen!”

Een uur na de start van de crowdfundingsactie was al 119.000 euro binnen.

Het initiatief wordt omarmd door meerdere oud-Vitessenaren, waaronder Guram Kashia, Lewis Baker, Henk ten Cate, Leo Beenhakker, Loïs Openda en Matúš Bero.

“Indien Vitesse onverhoopt haar licentie kwijtraakt, krijg jij jouw donatie teruggestort”, meldt Vitesse op de crowdfundings-website.